Külföld

2010.02.03. 15:12

Befejeződtek a biztosjelölti meghallgatások az Európai Parlamentben

Befejeződött az Európai Parlamentben az Európai Bizottság leendő tagjainak meghallgatása, miután szerdán az új bolgár biztosjelöltet, Krisztalina Georgievát is kikérdezték az illetékes EP-bizottságok képviselői.

MTI/AP

Több képviselő már a meghallgatáson egyértelmű támogatását jelezte a nemzetközi együttműködési, humanitárius segítségnyújtási és válságkezelési portfólióra jelölt Georgievának. Nem a portfóliójába vágó, személyes kérdések nem hangzottak el, és számos képviselő méltatta felkészültségét, valamint jelenlegi tisztségében, a Világbank alelnökeként szerzett tapasztalatait.
   
A bolgár kormány azután jelölte az 59 éves közgazdászt a biztosi posztra, hogy az eredeti jelölt, Rumjana Zseleva külügyminiszter visszalépett, mert szakmai alkalmasság tekintetében súlyos hiányérzet, vagyonnyilatkozatának helytálló voltát illetően pedig kételyek támadtak sok képviselőben.
   
A portfóliójához tartozó szakmai kérdések között Georgieva - elsősorban Haiti jelenlegi helyzetére utalva - azt hangoztatta, hogy meg kell vizsgálni, hogyan tud az EU még gyorsabban és összehangoltabban reagálni, és szükségesnek tartotta egy uniós katasztrófa-elhárító egység létrehozását. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzethez képest az EU rendkívül gyorsan és viszonylag hatékonyan reagált a hónap eleji földrengésre.
   
Mint minden biztos, meghallgatásán Georgieva is teljes körű együttműködést ígért az Európai Parlamenttel.
   
Jelezte azt is, hogy kiemelt figyelmet kíván fordítani a humanitárius segélyek felhasználásának ellenőrzésére, az esetleges visszaélések megakadályozására, és nehéz helyzetekben "mindig ott lesz, ahol kell".
   
Az Európai Parlament jövő keddi plenáris ülésén, Strasbourgban szavazhat az új bizottság egészéről. Mivel a többi 25 jelölt kinevezését az EP - elvben - már régebben elfogadta, szinte bizonyossá vált, hogy a portugál José Manuel Durao Barroso vezette második testület jóváhagyást nyer a szavazáson. A jóváhagyás aránya ugyanakkor kérdéses, mert az egyes frakciók a meghallgatások lezárulása utánra hagyták végső döntésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!