Külföld

2009.10.14. 15:52

Részlegesen újraindult az olajszállítás az Odessza-Brodi kőolajvezetéken (frissítve)

Moszkva - Szerdán délután fokozatosan újraindították Ukrajnában az olajszállítást a lengyel határ felé kígyózó Odessza-Brodi kőolajvezetéken - közölte a Transneft orosz olajvezeték üzemeltető.

zaol.hu

A vezetéken azután állt le a kőolaj továbbítása, hogy a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt az áramellátás az erős szél és a havas eső miatt. Hasonló gondok miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó, déli irányba futó Barátság kőolajvezetéken.
   
A Barátság olajvezeték kapcsán a Transneft sajtószolgálatának a vezetője, Igor Demin szerdán délután azt mondta, hogy a cég továbbra is fogadja a termelők kőolaját, amit tározókban helyez el, amíg nem indul újra a vezeték.  Jurij Prodan ukrán fűtőanyag- és energiaügyi miniszter délután azt mondta, hogy szerda éjfélig újraindul az olajszállítás Európa felé.



Korábban:
Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

Moszkva/Budapest - Műszaki problémák miatt leállt a szállítás a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéken, az üzemeltetők az ígérik, még szerdán újraindulhatnak a szállítások.

Az üzemeltető Transneft tájékoztatása szerint a szállítás az Ukrajna nyugati részén tomboló hóviharok miatt keletkezett áramellátási problémák következtében állt le.
   
A Mol Nyrt. szerdán elmondta: az ukránok éjjel tájékoztatták a társaságot arról, hogy kedd este fél hét körül a havazás és a vihar okozta áramkimaradás miatt leállt a Barátság II kőolajvezeték szállítása Magyarország, Szlovákia és Csehország irányába.
   
Az ukránok közölték azt is, hogy ha a műszaki probléma elhárul, akkor tájékoztatják a Molt arról is, mikor indul újra a szállítás. A Mol elmondása szerint, a szállítási kimaradás nincs hatással a finomításra, a társaság készletei több napra elegendők.
   
A RIA Novosztyi jelentése szerint a Transneft ukrán partnere arról biztosította a céget, hogy 24 órán belül helyreállítja a szállítás folyamatosságát. Amennyiben ez mégsem sikerül, az orosz társaság hozzálát "alternatív megoldások" kidolgozásához.
   
Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint az ukrán partner, az Uktransnafta közölte, hogy a kőolaj áramlását biztosító szivattyúállomások és a megfelelő állapotban vannak, és az áramszolgáltatás helyreállítása után azonnal a rendes üzemben folytatódhat az olajszállítás a Barátság vezetéken. Az Uktransnafta szerint szerda estére lehet elhárítani az áramellátási gondokat.
   
Szerdára virradóra nemcsak a Csehország, Szlovákia és Magyarország felé tartó Barátság, hanem a lengyel határ felé kígyózó Odessza-Brodi kőolajvezeték is leállt, ez utóbbi a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) térségében megszakadt áramellátás következtében.


Forrás: MTI/ITAR-TASSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!