Külföld

2009.10.14. 06:14

Phenjan "sajnálja" a gátnyitás okozta tragédiát

Peking - Phenjan szerdán kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a múlt hónapban váratlanul megnyitott egy gátat, aminek következtében a határ déli oldalán többen életüket vesztették - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentésére hivatkozva a kínai sajtó.

zaol.hu

A lezúduló víz rövid idő alatt több mint két méterrel megemelte az Imdzsin folyó vizét, s a megduzzadt folyam a határ közelében elsodort hat dél-koreai sátorozót. 

 Szöul akkor tiltakozását fejezte ki Phenjannak, és bocsánatkérést követelt a történtek miatt. ám Észak-Korea néhány óra múlva csak azt közölte, hogy folyó víztározójának szintje hirtelen megemelkedett, és emiatt kellett átengednie a gáton csaknem 40 millió köbméter vizet. Egyben ígéretet tett arra, hogy hasonló esetben a jövőben előre értesíti Dél-Koreát.

Észak-Korea "sajnálkozásának" kifejezésére most azon a szerda reggel kezdődött Korea-közi szöuli találkozón került sor, amin épp az északi határváros, Keszong árvízvédelmének témakörében rendeztek. A két Korea most a déliek javaslatára tart kormányszintű megbeszéléseket.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője közölte, Szöul még nem döntötte el, hogy a phenjani "sajnálkozást" elfogadják-e bocsánatkérésnek.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!