Külföld

2009.07.16. 17:46

Kihirdették az Emmy-díj jelöltjeit: ringbe száll A stúdió, a Reklámőrültek a Lost és Doktor House

Los Angeles - A Tina Fey főszereplésével futó komédia, A stúdió és a Mad Men - Reklámőrültek filmsorozat vezeti a televízió Oscarjának is nevezett Emmy-díj jelöltjeinek idei listáját, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Los Angelesben. Újdonsággal is előállt az Amerikai Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája: eggyel több jelöltet hirdettek ki a főbb kategóriákban, ami felfrissítheti és népszerűbbé teheti a versengést.

zaol.hu

Hat jelöltet neveztek meg a színészi játék és a legjobb sorozatok díjaira. Az NBC csatorna sorozata, A stúdió 22 jelölést kapott, köztük a legjobb vígjáték és a legjobb női és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban. Az AMC csatorna Mad Men - Reklámőrültek sorozata 16 jelölést zsebelt be, köztük a legjobb drámáét. Mindkét sorozat tavaly már Emmy-díjat kapott a legjobb vígjáték, illetve a legjobb dráma kategóriákban.

A főbb kategóriák jelöltjei számának kibővítését azzal indokolták a szervezők, hogy jelentősen nőtt az amerikai televíziós csatornák, főként a kábelcsatornák által gyártott jó minőségű sorozatok száma. "Oly sok jó alkotás van, el kívánjuk ismerni a televíziózás sokféleséget" - hangoztatta John Shaffner, az akadémia elnök-vezérigazgatója.

Az akadémia közölte, hogy a vígjáték és dráma kategóriák 83 jelöltjéből 41 különbözik a tavalyiaktól, vannak olyan új jelöltek, mint az HBO Big Love (Nagy szerelem) című, poligámiáról szóló sorozata, a Fox animációs komédiája, a Family Guy és az HBO Flight of the Concords című sorozata. 

Az elismertségért küzdő fiatal sztárok is befutni látszanak: Jim Parsons, a The Big Bang Theory című sorozat főszereplője és Anna Paquin, akit már Arany Glóbusszal is díjaztak, az Inni és élni hagyni címben nyújtott alakításáért szintén a jelöltek között van. 

A legjobb dráma kategóriában a tavalyi nyertes, a Mad Men - Reklámőrültek a Lost - Eltűntekkel, a Fox népszerű kórházi sorozatával, a Doktor House-szal, a Showtime sorozatgyilkos művével, a Dexterrel, valamint A hatalom hálójában és a Breaking Bad jogi sorozatokkal száll ringbe. 

A vígjáték kategóriában jelölték még az HBO Törtetők, az NBC The Office, a Showtime Spangli és a CBS Így jártam anyátokkal című sorozatokat. 
 A 61. Emmy-díjkiosztó gálát szeptember 20-án rendezik meg Los Angelesben, és az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című sorozatból ismert Neil Patrick Harris vezeti majd.

Forrás: MTI/AP/Reuter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!