Külföld

2009.06.29. 13:04

Rendőrhalál: tűzharcban végeztek tíz afgán rendőrrel

Kabul - Tíz afgán rendőrt lőttek le hétfőn a dél-afganisztáni Kandahárban az ázsiai országban állomásozó amerikai haderő által különlegesen kiképzett afgán őrkatonák.

zaol.hu

Ahmad Vali Karzai tartományi vezető, Hamid Karzai elnök fivére elmondta, hogy hat, más források szerint hét ügynök nyitott tüzet és terítette le a rendőrfőnököt és nyolc rendőrt a város ügyészségi épületénél. Később, amikor a kandahári rendőrség bűnügyi osztályának vezetője is a helyszínre sietett, hogy tájékozódjon a helyzetről, ugyancsak végzetes lövést kapott, s ezzel tízre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Egyelőre nem egészen világos, hogy az elvileg az országban szolgálatot teljesítő külföldi erőkkel szövetséges, speciális kiképzésű, rendszerint vészhelyzetekben testőri feladatok ellátására bevetett afgán fegyveresek miért lőttek saját bajtársaikra. Annyi bizonyos, hogy a lövöldözést megelőzően a támadók behatoltak az ügyészségi épületbe, majd egy kiszabadított bűnözővel távoztak onnan. A főügyész ekkor kért segítséget a helyi rendőröktől, akiket golyózápor várt a helyszínen.

Karzai elnök kérte a nemzetközi koalíciótól, hogy a lövöldözőket adják át az afgán hatóságoknak.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!