Külföld

2009.06.15. 10:43

Országos diákmegmozdulás kezdődött Németországban

Berlin - Az oktatási rendszer reformjáért, az oktatás javításáért kezdtek országos akciót hétfőn németországi - többnyire egyetemi - diákok. Az ötnapos megmozdulás során több mint 80 városban terveznek különböző tiltakozó megmozdulásokat, köztük sztrájkokat, tüntetéseket, továbbá a bankok, illetve pénzintézetek ellen jelképes "támadásokat".

zaol.hu

 A "Támadás a bankok ellen" elnevezésű akciósorozat mottója: "Pénzt az oktatásra, a bankok támogatása helyett". "Senkit nem akarunk bántani, és pénzt sem akarunk lopni. De úgy véljük, csakis a polgári engedetlenséggel tudjuk alátámasztani követeléseinket" - közölte a megmozdulás nyitányakor az egyik szervező. 
     
A követelések között szerepel egyebek között a tandíj eltörlése, több oktatási férőhely létesítése, több tanár alkalmazása, illetve kisebb osztályok létrehozása, valamint az iskolák jobb műszaki felszereltségének biztosítása.
    
A diákmegmozdulást támogatásukról biztosították a nagy német szakszervezeti szövetségek, amelyek a hét közepére szolidaritási akciót szerveznek. Ugyancsak kiállt a tiltakozó akció mellett több, a tanárokat tömörítő szervezet, valamint szülői közösség is. 
    
A szervezők arra számítanak, hogy az országos megmozdulás különböző akcióiban összesen mintegy 200 ezren vesznek részt. A diákok a bankok elleni "támadások" mellett az egyetemek "megszállását" tervezik, s különböző sztrájkokkal igyekeznek megzavarni az oktatást.
    
Szakértők szerint hasonló méretű országos diákmegmozdulásra az elmúlt években nem került sor. Maguk a hatóságok is elismerték, hogy néhány követelés jogos, így például a kisebb osztályokat, illetve több tanár biztosítását célzó követelés. Ami a tandíjat illeti, ennek rendszere Németországban tartományonként különböző. Általánosságban van tandíj a konzervatív vezetésű tartományokban, de eltörölték azokban, amelyekben a szociáldemokraták kormányoznak. Annak összege egyébként  szemeszterenként mintegy 500 eurót tesz ki, a tiltakozók szerint azonban aligha járult hozzá az oktatás minőségének javításához. 
    
A diákok kifogásolják, hogy miközben a kormány egyik legfontosabb célkitűzéseként az "oktatás köztársaságáról" beszél, a költségvetésből valójában rendkívül keveset fordít oktatási célokra.



Forrás: MTI - Pietsch Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!