Külföld

2009.05.29. 04:34

Az ENSZ-főtitkár cáfolta, hogy Moszkva megzsarolta volna

New York - Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kategorikusan cáfolta a grúz ENSZ-nagykövet azon állítását, hogy a világszervezet első számú tisztségviselője "orosz zsarolásnak engedve" jelentős változást eszközölt a kaukázusi országról készített jelentésében.

zaol.hu

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy az ENSZ-főtitkár a nyilvánosság előtt szemrehányást tesz valamely ENSZ-tagállam képviselőjének.
    
Ban Ki Mun az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) benyújtott legutóbbi jelentésében körvonalazta a Grúzia és két szakadár régiója, Abházia és Dél-Oszétia közötti törékeny béke fenntartására vonatkozó javaslatait.
    
Alekszandr Lomaia grúz ENSZ-nagykövet nagyon megbízható forrásra hivatkozva szerdán azt állította: a jelentés végső szövegváltozata eltér az eredetitől, kimaradt belőle, hogy Abházia Grúzia részét képezi. Lomaia szerint ennek hátterében az állt, hogy Moszkva közölte Ban Ki Munnal: megvétózza azt a határozatot, amellyel a BT-nek meg kell hosszabbítania az abháziai ENSZ-megfigyelők június 15-én lejáró mandátumát; enélkül ugyanis a megfigyelőket ki kell vonni.
    
Ban Ki Mun csütörtökön Marie Okabe ENSZ-szóvivő útján kategorikusan visszautasította Lomaia állítását. Okabe hangsúlyozta, hogy a főtitkár semmilyen fenyegetést nem kapott az ügyben, a szöveg pedig azért változott meg, hogy elkerüljék a jelentésről folytatandó BT-vita felesleges átpolitizálását, s az érintett felek a kérdés érdemi részével foglalkozzanak.
     
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szintén határozottan cáfolta grúz kollégája szavait.
    
Abházia Dél-Oszétiával együtt a tavaly augusztusi orosz-grúz villámháború után kikiáltotta függetlenségét, amelyet Oroszország elismert.


Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!