Külföld

2009.04.23. 10:53

Elárverezik Picassó lányának portréját

London (MTI/Reuters) - Pablo Picasso spanyol festő és Alberto Giacometti svájci szobrász egy-egy műve lesz a New York-i Sotheby's aukciós ház májusi impresszionista és modern művészeti árverésének szenzációja.

zaol.hu

Picassónak a lányáról, az akkor két és fél éves Mayáról 1938-ban készült festményét eddig még sohasem árverezték el, a művész személyes tulajdonában volt harmincöt éven át egészen 1973-ban bekövetkezett haláláig. A május 5-i aukción 16-24 millió dollár bevételre számítanak ettől a festménytől.
    
Emmanuel Di-Donna, a Sotheby's aukciósház alelnöke elmondta, Picasso ezt a képét csak egy hónappal a szívszaggató Guernica című alkotása előtt készítette.
    
A Mayát ábrázoló képen a kislány kedvenc játékát tartja kezében. "A portréról sugárzó életigenlés megmutatja, hogy a második világháború miatti aggodalma ellenére milyen nagy örömet hozott Pablo Picasso életébe Maya" - fűzte hozzá Di-Donna.
    
Az árverés másik nagy szenzációja Alberto Giacometti La Chat című, 1951-es bronzszobra, amelyet 34 év után először kínálnak eladásra.
A két alkotás mellett a New York-i aukción megjelenő egyéb művek is megtekinthetők vasárnapig a Sotheby's London kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!