A fiatalok helyben maradása a céljuk

2019.09.06. 07:00

Új fecskeházakat alakítanak ki Zalaszentgróton

Négy önkormányzati lakást alakít ki az önkormányzat a Fecskeház és az ahhoz kapcsolódó ifjúsági program keretében. A projektnyitót a napokban tartották a házasságkötő teremben.

Szabó Judit

Balról Baracskai József a projektnyitón Fotó: B. Purger Nikoletta

Az idén nyáron kezdődött és 2022. június végéig tartó projekt lehetőséget teremt arra, hogy egy fiatalokat segítő komplex rendszert alakítsanak ki Zalaszentgróton, amelynek részeként a lakhatásukat is támogatják, és igyekeznek elérni, hogy aktív résztvevőivé váljanak a helyi közösségi és gazdasági életnek is. A projekt célcsoportját a Zalaszentgróton élő, onnét elszármazott, valamint odaköltöző fiatalok alkotják, kiemelten a 18–35 év közöttiek.

Amint Baracskai József polgármester elmondta: négy önkormányzati lakást újítanak fel kifejezetten fiatalok számára, ez tulajdonképpen a már működő Fecskeház program folytatása.

Lakhatási támogatást is biztosítanak az arra jogosultaknak, és a fiatalok elhelyezkedését szolgáló, helyi gazdasági lehetőségekre alapuló gazdaságfejlesztési cselekvési programot alkotnak.

Balról Baracskai József a projektnyitón Fotó: B. Purger Nikoletta

Életpálya-tervezést segítő egyéni és csoportos tanácsadásokon szintén részt lehet majd venni, és lesznek önmenedzselést, foglalkoztatást segítő tanácsadások is. A fiatalok helyben maradását közösségfejlesztő programsorozattal szintén segítik. A projekt szakmai részeként tervezik még közösségi munkahely vagy makerspace – közösségi alkotóműhely – kialakítását, amelynek részletes kidolgozása még folyamatban van.

Zalaszentgrót önkormányzata 64,8 millió forint pályázati támogatást nyert a programra, amelyet konzorciumi partnerével, a Zalai Hazatérők Egyesületével közösen valósít meg. Az egyesület további 19 millió forintot használhat fel a kitűzött célok elérésére.

Baracskai József arról is beszámolt, hogy a projekt keretében lehetőség nyílt ifjúsági referens foglalkoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában