Elismerés

2019.05.14. 11:30

Több mint húsz évnyi kitartó munka után díjazták a Zalagyöngye Táncegyüttest

Nívódíjjal térhetett haza a Zalagyöngye Táncegyüttes a Martin György Néptáncszövetség Veszprémben megrendezett területi bemutatójáról.

Horváth-Balogh Attila

Az együttes tavalyi, 20. jubileumi gálaműsorának egyik jelenete Fotó: Gergely Szilárd

Tavaly ünnepelte 20 éves fennállását a Zalagyöngye Táncegyüttes, melynek tagjai most először vettek részt ilyen szakmai minősítésen.

E sorok szerzőjének az a véleménye, hogy ez tulajdonképpen már csak a megerősítő „papír”, hiszen a közönség minősítése, értékítélete sokkal fontosabb. S e tekintetben impozáns sikereket értek el a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban tevékenykedő néptáncosok: a Zalagyöngye idén év elején „Zalaikummá” vált, két hete pedig Nagykanizsa város napján a táncegyüttes a Nagykanizsa Városért címet érdemelte ki a dél-zalai település kulturális életében több évtizeden keresztül végzett kiemelkedő tevékenységéért, a magyar néptánckultúra ápolásáért, hazai és nemzetközi terjesztéséért. Az elismerést a csapat nevében az alapító tagok, Tóth István „Csonti” együttesvezető koreográfus, Szakos Lilla, Lenkovics Levente és Kunics Anikó vette át.

Az együttes tavalyi, 20. jubileumi gálaműsorának egyik jelenete Fotó: Gergely Szilárd

– Ennyi siker után most már muszáj volt elmennünk egy minősítő versenyre – válaszolta nevetve kérdésünkre Tóth István. – Amikor megalakítottuk a Zalagyöngye Táncegyüttest, egyszerűen csak táncolni akartunk, jól érezni magunkat ebben az általunk nagyon szeretett műfajban, a néptáncban, s a hagyományainkat népszerűsíteni minél szélesebb körben. Arra nem is gondoltunk, hogy ezt címekért, kitüntetésekért csináljuk, de úgy látszik, a közönségnek tetszik a munkánk, mert a megyei értéktártól megkaptuk a Zala megyei érték címet, „Zalaikum” lettünk, nemrég pedig Nagykanizsa városa is elismeréssel illetett minket, aminek természetesen, nagyon örülünk. Úgy gondoltuk, mindez már kötelez minket arra, hogy elmenjünk egy szakmai minősítésre is, amire most lehetőségünk nyílt.

A neves tagokból álló öttagú zsűri előtt a csapat egy korábbi koreográfiából, a Fonóból választott részletekkel, magyarbődi, kisszekeresi és szilágysági táncokat mutatott be, ahogy azt az elért eredmény jelzi, sikerrel.

Kérdésünkre elárulta: a közelmúltban készült egy lakodalmi koreográfiájuk, amely a lánykikéréstől a menyasszonytáncig terjedő időszakot ölelte fel, idén, vagy jövő tavasszal pedig szeretnék ennek a folytatását is megalkotni a hajnali események bemutatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában