Településfejlesztés

2018.01.12. 08:00

A település turistabarát jellegét szeretné erősíteni a szentgyörgyvölgyi önkormányzat

A 2015-ben megkezdett Start közmunkaprogramot idén már szociális szövetkezet váltja fel az őrségi településen. Ezzel megvalósul az a kormányzati cél is, mely szerint az álláskeresőket visszasegítik az elsődleges munkaerőpiacra.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről is beszélt lapunknak a mintegy 400 lakosú település 2018-as terveinek ismertetése során Varga Zsuzsanna polgármester.

- Az ez év februárjáig tartó Start közmunkaprogram alatt is értünk el nagyon szép eredményeket, ám eleve az volt az elképzelésünk, hogy azt egy önfenntartó, s értékteremtő szervezetbe vigyük tovább – magyarázta a polgármester. – Ez lenne a szociális szövetkezet, amelynek elindításához szintén nyertünk kormányzati támogatást, összesen 60 millió forintot.

Varga Zsuzsanna hozzátette azt is: a szociális szövetkezetekre sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak, hiszen a cél az önfenntartás biztosítása. Az elnyert kormányzati támogatás csak a bérek egy részét fedezheti, a többit a saját bevételekből kell finanszírozni. A támogatás összesen három évre szól, ám annak mértéke egyre csökken. Az is feltétel, hogy egy szövetkezeteknek maximum nyolc alkalmazottja lehet.

Fotós: Gyuricza Ferenc

- Ezenfelül van még másfél éves fenntartási kötelezettség is, azaz legalább négy és fél évre munkát tudunk biztosítani azon embereknek, akik tudnak, s akarnak is dolgozni – magyarázta Varga Zsuzsanna. – Elsősorban turizmusfejlesztésben gondolkodunk, ám a mezőgazdasági tevékenységet sem akarjuk feladni, azon a területen is vannak terveink. A közmunkaprogramból azt a részt vinnénk tovább, amivel az olyan önkormányzati kötelező feladatokat tudjuk ellátni, mint a zöldterületek karbantartása. Erre a célra vásároltunk is egy fadarálót.

A polgármester azt mondja: szeretnének létrehozni egy olyan helyitermék boltot, ami nemcsak a térségbe látogatók igényeit szolgálná ki, de a helyiek is igénybe vehetnék azt. Lenne benne kávézó és reggeliző, árulnának friss pékárut, s kerékpáros pihenőként, illetve helyi termékeket forgalmazó ajándékboltként is működne.

- Vannak egyéb terveink is 2018-ra – egészítette ki a polgármester. – A tervezett helyitermék bolt épületébe költöztetnénk át az orvosi rendelőt, s az így felszabaduló műemlék jellegű épületünkben Gózon Imre Múzeumot alakítanánk ki. Ennek többek között az adja apropóját, hogy a településen élt egykori református tanító, helytörténész és régész éppen száz éve hunyt el.

Varga Zsuzsanna a további terveik közt megemlíti még az információs táblarendszer kialakítását és a vásártér pályázatot, ezek szintén egy turistabarát önkormányzati program részét képeznék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában