Reformáció

2017.11.22. 17:28

Tárlat nyílt a reformáció 500. évfordulójára Szepetneken

A reformáció 500 éves fennállása előtt tiszteleg a dél-zalai település azzal a kiállítással, amely még a jövő hét közepéig látogatható. A tárlat a Hitben és szeretetben címet viseli – s ennek nyomós oka van.

Horváth-Balogh Attila

Sóstainé Márfi Ibolya az evangélikus gyülekezet úgynevezett aranykönyvével, melybe azt jegyezték fel az ősök, hogy ki, mikor, mit, mennyit adományozott a gyülekezetnek Fotó: Horváth-Balogh Attila

Szepetnek többnemzetiségű és többvallású község, ahol békében él egymással magyar, német, horvát és roma, illetve római katolikus, evangélikus és református. Békében, hitben és szeretetben. Az IKSZT-ben bemutatott páratlan tárlatot önzetlen felajánlásokból sikerült összeállítani: mindenki hozta családi emlékeit, relikviáit, régi fényképeit, tartozzon bármelyik felekezethez, vagy nációhoz is.

Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész, a helyi értéktár bizottság elnöke, a kiállítás kurátora erre a legbüszkébb – no és persze arra, hogy olyan különleges értékeket sikerült itt bemutatni, amilyenek máshol nemigen kerülnek közszemlére.

Sóstainé Márfi Ibolya az evangélikus gyülekezet úgynevezett aranykönyvével, melybe azt jegyezték fel az ősök, hogy ki, mikor, mit, mennyit adományozott a gyülekezetnek Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Luther Márton fellépésével gyakorlatilag egy időben terjedt el itt a protestantizmus a németség, illetve a végvári katonák, vagy éppen a földbirtok-viszonyok révén – bocsátotta előre a helytörténész. – A Kanizsay-, a Nádasdy-családok, vagy a Zrínyiek szintén nagy szerepet játszottak abban, hogy a dél-zalai térségben a reformáció magva termékeny talajra hullt és hamar szárba szökkent – folytatta Sóstainé Márfi Ibolya. – De ennek a korszaknak a „hőse” Szepetneki János is, aki protestáns énekszerzőként hitéért mártírhalált halt. Ezt tekinthetjük egy korszaknak a protestantizmus szepetneki történetében. De volt egy másik is: amikor az úgynevezett újranépesedés után Szepetnekre 1757-ben Németújvár és környékéről javarészben evangélikus vallásúakat telepítettek át. Ennek eredményeként jött létre egy újabb, a református tézisekhez kapcsolódó közösség, amelynek II. József türelmi rendelete után lett egyháza, iskolája, temploma. Ezt a fejlődési vonalat szerettük volna felrajzolni a kiállítással, nem feledkezve meg a kiindulási pontról, a római katolikus vallásról, ugyanis amíg az evangélikus vallás nem erősödött meg, a protestáns felekezethez tartozókat is a katolikus egyház anyakönyvezte, egészen 1820-ig. Ennek megfelelően egy katolikus blokkot is létrehoztunk. Annál is inkább, mert Ódor Imre kanonok, plébános úr a rendelkezésünkre bocsátotta a Historia Domus-t, a szepetneki római katolikus egyházközség, illetve plébánia történetét feldolgozó napló-jellegű könyvet, amit mindig az aktuális plébános vezet. Ebben pedig találtunk egy korabeli kézírásos megállapodást, ami a németújvári evangélikusok áttelepítését foglalta közokiratba. Benne jól olvasható az áttelepítésről rendelkező földbirtokos, gróf Batthyány Lajos neve. A tárlat nagyobb részét azonban az evangélikus és a református felekezetek tárgyi emlékei adják.

Sóstainé Márfi Ibolya hangsúlyozta: az együttélés tehát már évszázadokkal ezelőtt elkezdődött.

A gót betűvel írt német nyelvű Biblia

 

Az áttelepítési szerződés, benne Batthyány Lajos gróf neve

– Akik a Luther-i időkben részt vettek a wittenbergi missziós programokon, hazahozták magukkal a 95 tételt, a wittenbergi képeket – természetes, hogy ezeket is kiállítottuk – magyarázta a helytörténész. – De megvan a Lutzmannsburg-ból, Locsmándból áttelepülők listája is és ezek a nevek nagyon ismerősek mindenkinek, hiszen a leszármazottak ugyanezen vezetékneveket viselve máig velünk élnek. Aztán látni itt úrvacsorai kelyheket, német nyelvű, gót betűkkel írt Bibliát 1824-ből, dr. Jáni János, az Evangélikus Országos Gyűjteményi Tanács tagjának ajándékát. Ez azt hiszem, páratlan különlegesség. Látható továbbá az evangélikus gyülekezeti házból származó korai Luther-ábrázolás (sokan összetévesztik Mozart-tal…), és egy falikép, melynek hátoldalához eredetileg egy zenélő szerkezet is tartozott és az „Erős vár a mi istenünk!” kezdetű protestáns ének dallamát játszotta. Ez a konfirmációra készülő gyerekek kedvence volt, akik ma már 60-70 évesek és kivétel nélkül arra emlékeznek, hogy milyen örömmel hallgatták újra, meg újra.

A kiállítás nívóját emeli még egyebek közt egy református lelkészi palást, illetve a hozzá tartozó sapka, amit a Nagykanizsai Református Gyülekezet néhai lelkésze, Balogh Tibor viselt, és egy evangélikus öltözet, az úgynevezett Luther-kabát, amit a nemrég nyugalomba vonult Deme Dávid hagyományozott a kiállításra.

Az a bizonyos „zenélő kép”

 

A korai Luther-ábrázolás, mely sokaknak Mozart-ot juttatja eszébe. Nekem mondjuk, inkább Chopin-t...

A helytörténész azt is jelezte: a reformátusok mindig a kanizsai gyülekezetbe jártak, az evangélikusoknak viszont önálló gyülekezetük volt, s dr. Jáni János kutatásainak köszönhetően valamennyi itt szolgáló evangélikus lelkész adatai fellelhetők rendezett formában a tárlaton. Csakúgy, mint az őket ábrázoló fotográfiák, amelyek általában konfirmációk kapcsán készültek, így sok, ma már idős szepetneki ember ismerheti fel rajtuk ifjúkori önmagát, vagy éppen szüleit, nagy- esetleg dédszüleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában