Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!

2019.05.30. 07:00

Pókaszepetk mesés tája, történelmi emlékei érdemesek a megtekintésre

Templomunk legújabb híressége Szent II. János Pál pápa vérereklyéje, amit Magyarországon mi kaptuk meg harmadikként Krakkóból 2017-ben, ma már több is létezik ebből.

Győrffy István

Falu a Zala-híd felől, az eget a villamosvasút vezetékei szabdalják

Hogyan lehet a pápának vérereklyéje? Amikor 1981-ben egy török férfi merényletet követett el ellene, a véres ruhájából tették el a vért ereklyének – avat a pókaszepetki Szent Péter és Pál apostolok templom legújabb titkába Horváth Zsolt nyugalmazott plébános, aki 1988-tól teljesít szolgálatot Pókaszepetken. A falunak érdekesek a templom történetei, amelyekre még visszatérünk, előbb azonban egy másik ritkaságot nézünk meg Tóth András polgármesterrel a „Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunk vendéglátójával.

Tasziló majorba autózunk, ahol a megye egyik legnagyobb gyümölcsfa ültetvénye található. A falu múltját feldolgozó helytörténész, Vikár Tibor munkáiból tudjuk, hogy a major a Festeticsekről kapta nevét, legutóbb Festetics Tasziló birtoka volt, aki 1908-ban kiparcelláztatta a földjeit.

Falu a Zala-híd felől, az eget a villamosvasút vezetékei szabdalják
Az Árpád kori templom helyén 1756-ban épült temetőkápolna
A neogót stílusban, 1863-ban épült Szent Péter és Pál apostolok temploma

- Tasziló majort a rendszerváltás után egy korábbi magyar tulajdonosi család sarja, Saurer Iván vásárolta vissza, aki segítő szándékkal fordult a falu felé, támogatta az iskolánk nyelvtanítását, a számítástechnikai oktatás fejlesztését. Sajnos, már elhunyt, emlékét oszlop őrzi a Festetics korban ültetett hatalmas platánfák hűvösében, a mai gazdaság irodaházának parkjában. A ránk hagyott gazdaság, a mai Zalagrár Kft. a legnagyobb foglalkoztató Pókaszepetken, illetve a település határának Vas megyei, a Kemeneshátat is érintő szélén. Hozzátenném, minden értelemben szélső falu vagyunk, a megyehatáron kívül itt a statisztika körzet és az egerszegi járás határa is – mondja Tasziló major felé autózva a polgármester.

A Makovecz Imre tervezte faluház
A megye egyik legnagyobb, modern almása Tasziló majorban
Pókaszepetk gyönyörű panorámája

A major földjeihez érve, óriási területen fekvő almást pillantunk meg, melyet jégháló véd, aztán egy látványos iroda épület fogad, mögötte megpillantjuk a modern ipari csarnokokat. A platánok alatt találkozunk Pál György ügyvezetővel és elődjével, Pintér Sándorral, akik szívélyesen mutatják be a gyümölcsöst. Megtudjuk, hogy 150 hektáron termelnek almát, illetve körtét és meggyet. A turizmus vadászati ágához van köze a gazdaságnak, fő vadjuk a gímszarvas, amely vonzza a külföldi vadászokat, akiknek legtöbbje évek óta visszatérő vendég.

Tóth András polgármester: „Főleg az egyházi turizmusunk élénk, sokan jönnek megnézni a templomunkat, akiknek megmutatjuk az iskolatörténeti kiállításunkat is”
A közös hivatal épülete a faluközpontban
Új házsor a „sanyarúban”. A név onnét származik, hogy még ezeken a házakon túl, régi házak találhatók, amelyeket a kimért urasági telkekre építettek. A kimért földek nagyon rossz minőségűek voltak, sanyarogtak rajtuk a gazdáik. Azóta ez a falurész is összeépült

Visszafelé menet térünk be a faluszéli, Árpád kori temetőbe, melynek környékén egykor a falu is elterült, itt áll ugyanis Pókaszepetk egyetlen műemléke, a Hétfájdalmú Szűz tiszteletére 1756-ban emelt kápolna, amit Festetics Kristóf építettet a falu középkori templomának helyén. 1974-ben a temetőben egy 13. századi tégla és mészkő égető kemence maradványait tárták fel, amit minden bizonnyal a középkori, szepetki templom létesítéséhez készítettek. A környéket persze sokkal korábban is lakták, késő rézkori, kora bronzkori települések nyomaira bukkantak, a római korból bronzpénzeket és egy téglasírt találtak, majd avarok éltek a vidéken. Feltárták 248 síros temetőjüket, s 169 urnasírt is találtak. Szepetket 1334-35-ben említik először írásban, papjuk ekkor fizetett be 32 széles dénárt pápai tizedként.

Helyileg védett régi épület szépen helyreállítva
Bognár László nagyszülei 1907-ben épített házát újította fel – aki erre jár, megakad a szeme rajta
Helyileg védett, 1890-ben felállított szentháromság szobor

A mai Pókaszepetk két faluból egyesült 1943-ban: Pókafa és Szepetk településekből, majd csatolásra került egy külterület, Sanyarú is a községhez. A Zalaegerszeg felőli Pókafát viszonylag későn, 1453-ban találták meg iratokban, előbb egy nemesi udvarházból és néhány jobbágy portából állt csak a település. A török időkben Pókafa adót fizetett, 1629-ben a Szultánnak 6 forintot, a kanizsai basának pedig három forintot, de a nagyobb támadásokat a Zala mocsaraiban átvészelték. A szomszédos Szepetk viszont elpusztult. Vikár Tibor leírásában olvasható, hogy 1650-ben a török egy kemendi hajdút ölt meg a falu határában, de az 1664-es hadjárat során elpusztította a falut, 1690-ben csak a pusztatemplom emlékeztetett Szepetkre. Festetics Kristóf 1724-ben építette újjá a falut, de nem a régi helyén, hanem a Zalához közel.

A pókafai községrészben 1996-ban újjáépített harangláb
Nepomuki Szent János Szobor 1812-ből
A Zalagrár Kft képviselői a polgármesterrel, középen Pál György, a kép jobbszélén Pintér Sándor

A faluközpontban álló neogót stílusú templomot 1863-ban építették fel a kemendi vár köveit és a szomszédos ollári templom maradványait felhasználva. Horváth Zsolt a keresztelő kút évszámát mutatja, ami régebbi, mint maga a templom. 1829-ben ez még az ollári templomnak készült, onnét került ide. Hogy miért kellett a falunak ekkora templom, erre a 98-ik évében járó Gruff Istvánné, a település legidősebb polgára, Manci néni így emlékszik vissza:

A gazdaságot alapító Saurer Iván emlékoszlopa
Festetics Tasziló idejéből származó platánok Tasziló majorban
Pókaszepetkiek pincéi a zalaistvándi hegyen

- Akkor annyian jártunk templomba, hogy még a padsorok között is álltunk, csak úgy fértünk el a misén. Szép évekre emlékszem vissza, persze sok rosszat is megéltem. Negyvennyolc évesen, kilencedik gyermekként szült az anyám. Apám borkereskedő volt, sok pénze volt, de nem akart kijönni a régi tömésházból, amelynek szobájában négy ágyban aludtunk. Megéltem a második háborút, ahova az elején 18 helybéli fiatal rukkolt be, és mind ott maradt a fronton. De szeretetben éltünk, a lakók, amiben tudtak, segítettek egymásnak. Harminc éve vagyok sajnos özvegy, a misét is csak a rádióban hallgatom – említi Manci néni.

Parkosított telek az istvándi hegyen gyönyörű kilátással
A Czikli kereszt 1851-ből, valamikor itt volt a falu széle
A 98 éves Gruff Istvánné sok szépre, de rosszra is emlékezik

- Kilencszázötven körül mozog a település lakossága. Az iskola a mi községünkben van, az intézménybe a környező falvakból érkezőkkel együtt143 tanuló jár, az óvodásaink negyvenhárman vannak. A falu minden fontos közművel rendelkezik, van egy Makovecz Imre tervezte faluházunk is. Főleg az egyházi turizmusunk élénk, sokan jönnek megnézni a templomunkat, akiknek megmutatjuk az iskolatörténeti kiállításunkat is – invitál megtekintésére Tóth András, s hozzáteszi: – A település tiszteli a hagyományait, ugyanakkor új építési telkek kialakításával várja az ide, vagy a visszatelepülni kívánó fiatalokat. Szeretnénk, ha a település tovább fejlődne, az óvoda és az iskola mindig megtelne a gyermekek zsibongásával.

Kapus Melinda az iskolatörténeti kiállítást mutatja meg
1883-ban tűzvész pusztított a faluban, 48 ház égett le, sok állat termény pusztult el, a kárt 77600 forintra becsülték. Ezt követően alakult meg az Önkéntes Tűzoltóegylet. Az önkéntes tűzoltók mai székháza
Élénk a sportélet, a fiatalok jó minőségű, gondozott pályán játszhatnak

-Az elsősök mindegyikével iratunk egy kis szöveget, amit elhelyezünk egy kapszulában, s a bejáratnál lévő ládában őrzünk. Ezt csak akkor nyithatják fel a gyerekek, amikor végeznek, vagy amikor az első osztálytalálkozóra jönnek. Látni kellene, hogy milyen izgalommal bontják ki a kapszuláikat – mondja Kapus Melinda igazgatóhelyettes, aki egyben a falu alpolgármestere is. Az iskolatörténeti kiállítás – melynek ötletgazdája Kovács Árpádné intézményvezető – felöleli mindazt, amit az elmúlt évtizedek alatt megőriztek az egykori diákok az iskolás éveikben használt tárgyaikból, vagy az iskolás sikereiket tanúsító relikviákból.

Horváth Zsolt plébános az egykori ollári templomból származó keresztelő kúttal
A templom hatalmas belső tere
Szent II. János Pál pápa vérereklyéét őrző szobor, Dienes Gyula munkája

- Ami igazán vonzza a látogatókat, az a szép táj. Sajnos, a közigazgatási területünkön nincs szőlőhegy. Viszont sok pókaszepetkinek a zalaistvándi és a kemendi hegyen van birtoka. Onnét olyan kilátás nyílik a Zala-völgyére, amiért érdemes felautózni – hív Tóth András.

A temetőkápolna belső tere
A faluház díszterme, itt történnek a házasságkötések
A faluház tornaterme

Ehhez előbb át kell mennünk a vasúton, majd a Zala-hídon, ahol egykor a Festeticsek is építettek már hidat. 1780-ban a Festetics családnak volt egy fogadója a faluban vámházzal, ami arra szolgált, hogy beszedjék a pénzt a hídon átkelőktől. A mostani Zala-híd az 1960-as években ásott meder fölött ível át, hogy milyen volt a folyó környéke az 1700-as években, elképzelni sem tudjuk. A riportunkban megszólaló Manci néni nagy árvizekre is emlékezett, azt mondta, előfordult, hogy a templomot is elérte az árvíz. Szőlőhegyre igyekezvén, érdekes az ollári pap 1847-beli feljegyzése, amikor Szepetken már 588-an éltek: „lakosai aránylag jól bírják magukat, mind a földesuraság kegyessége mellett szőlőművelésben szorgalmasak, ökörhizlalásban ügyesek.” Hol vannak már az ökrök? Sőt, a hegyre vezető út mentén egyre több az elhagyott szőlő is, bár fönt a domb tetején igen szép új telepítéseket is felfedezünk. A gerincről kinyílik előttünk a táj, a messzeségben Ausztria hegyeit is megpillantjuk. A völgyben, mögöttük a tarkálló mezőkkel a falu házai sorakoznak – mesébe illő a kilátás, nem véletlenül vásárolt tíz külföldi is házat már a faluban…

Amikor még Szepetk és Pókafa különálló település volt. Pókaszepetk az 1763 – 1787-es katonai térképen, a Zala folyó ekkor még az ezernyi kanyarulatú medrében folyt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában