Összetartó, segítőkész közösség

2019.02.12. 07:00

Olajipari szakmákat népszerűsítő workshopot rendeztek a kanizsai Zsigmondyban

Az olajipari szakmákat népszerűsítő workshopot rendeztek tegnap a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában.

Horváth-Balogh Attila

Az egykor zsigmondys Baranyai Péter, a MOL kútmunkálati vezető mérnöke fúrófejeket mutat diákoknak. A hallgatóság (balról): Brigovácz Dániel, Simon Dominik, Beck Barna, Czimmerman Richárd, Németh Mátyás, és Zsiga Dániel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az eseményre a város középfokú oktatási intézményeinek diákjait, érettségi vizsga előtt álló, illetve már érettségizett fiatalokat hívott meg a Zsigmondy SZKI vezetése.

– Nálunk megvan a lehetőség, hogy a diákok bányász ágazatban tanuljanak és fluidum- kitermelő technikusi végzettséget szerezzenek, szeretnénk erre a város minden középiskolás fiataljának figyelmét felhívni – bocsátotta előre Laukó Emőke, a Zsigmondy SZKI intézményvezetője.

– Egyúttal azt is szeretnénk megmutatni, milyen életpályát ígér, ha ezen az úton indulnak el. Az elgondolásunk találkozott a MOL Nyrt. szándékaival, s amikor megkerestek minket, örömmel fogadtuk a felvetésüket. Így a rendezvényünkön nemcsak a MOL, hanem partnercégek, a Rotary Zrt., a Geoinform és a Miskolci Egyetem is képviselteti magát. Ennek köszönhetően a fiatalok például hallhatnak az olajipari szakmák szépségeiről, a továbbtanulási lehetőségekről és a MOL ösztöndíj- programjáról is. A házigazda Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, Bene Csaba azt mondta: bármennyire is erősödik az automatizálás, felkészült szakemberekre ebben a világban is szükség van.

Az egykor zsigmondys Baranyai Péter, a MOL kútmunkálati vezető mérnöke fúrófejeket mutat diákoknak. A hallgatóság (balról): Brigovácz Dániel, Simon Dominik, Beck Barna, Czimmerman Richárd, Németh Mátyás, és Zsiga Dániel Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Ezt követően Valentínyi Emese, a MOL kutatás-termelés hr-partnerének vezetője köszöntötte a fiatalokat, majd a partnercégek képviselői léptek a mikrofonhoz, és többségükről kiderült: a Zsigmondyban kezdte szakmai tanulmányait. Például Baranyai Péter, a MOL kútmunkálati vezetőmérnöke, Kiss Csaba, a cég termelési szakértője, valamint Hermán Róbert, a Rotary Zrt. fúrási és kútjavítási igazgatója.

– Édesapám is itt szerezte a szakmáját, ami a hivatása lett, hiszen 40 évet töltött el az olajiparban, én pedig 1992-ben végeztem a Zsigmondyban – idézte fel utóbbi. – Az olaj szagát már gyerekként magamba szívtam, soha nem is akartam mással foglalkozni. Húsz éve vagyok a szakmában, és nem bántam meg a választásom. Kalandos életpályát futottam be, dolgozhattam például Iránban, Irakban, Kínában.

Előadó a szintén a Zsigmondyból indult Hermán Róbert Fotó: Sz

Rajtuk kívül még Veleczki Patrik és Szakácsi Csaba, a Miskolci Egyetem hallgatói számoltak be a hallgatóság előtt tapasztalataikról. Bokor Péter, a Geoinform üzletfejlesztési szakértője pedig arról beszélt, hogy bányásznak lenni jó, mert a közösség nagyon összetartó, mindenki segíti, támogatja a másikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában