Verseny

2018.02.02. 16:00

Mobiltelefonos játékba programozták a szelet Nagykanizsán

A széllel kapcsolatos telefonos applikáció készítése volt a feladat az idei PENdroid középiskolás programozási verseny országos döntőjében. A csapatoknak nyolc órája volt egy stabilan működő játék elkészítésére.

Pásztor András

Munkában a zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium csapata. Bálint Dániel, Kovács Zoltán, Schuh Marcel és Dávid Mátyás tavaly első helyen végzett a PENdroid versenyen Fotó: Gergely Szilárd

Négy évvel ezelőtt országosan egyedülálló kezdeményezést indított a Pannon egyetem nagykanizsai kampusza a PENdroid versennyel. A középiskolásokat célzó országos verseny fő célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak a Java/Android programozás megismeréséhez, sőt az abban való elmélyedéshez.

– Az idei megmérettetésre összesen 33 csapat nevezett országszerte, majd a két online fordulót követően a tíz legjobban teljesítő gárda került a döntőbe – mondta Jaskó Szilárd, a PEN egyetemi docense, a PENdroid szakmai vezetője, aki szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy a programozás eme szegmensének egyre fontosabb szerepe lesz az iparban, a szolgáltatások terén, de még a közigazgatásban is.

Munkában a zalaegerszegi Csány László Szakgimnázium csapata. Bálint Dániel, Kovács Zoltán, Schuh Marcel és Dávid Mátyás tavaly első helyen végzett a PENdroid versenyen Fotó: Gergely Szilárd

– A PENdroid verseny egy végiggondolt koncepció része, hiszen a fiatalok már itt kedvet kaphatnak a informatikához – vélekedett dr. Birkner Zoltán, a kanizsai kampusz igazgatója, aki rögtön hozzátette: az új, üzemmérnök-informatikus képzésük az eddigieknél is gyakorlatorientáltabb lesz, így reményeik szerint enyhíteni tudják az országos informatikus hiányt.

Visszatérve a versenyre, a csapatoknak olyan játékapplikációt kellett készíteni, ami összefüggésben volt a széllel. Kreatív ötletekből nem hiány, ám a rendelkezésre álló 8 óra egyeseknek igencsak szűkösnek bizonyult.

– Fontos, hogy olyan programot írjunk, amit 8 óra alatt el is tudunk készíteni, mind grafikailag, mind pedig a programkódot illetően – magyarázta Kovács Zoltán, az egerszegi Csány László Szakgimnázium diákja, aki társaival együtt egy újszerű biliárd játékot készített, ahol dákó helyett ventilátorokkal kellett a golyókat a lyukakba helyezni.

– Egy program elkészítésekor az a legfontosabb, hogy üzembiztos legyen – vélekedett Árvai Dávid, aki társaival együtt a nagykanizsai Cserháti Sándor Szakiskolából érkezett.

Az idei versenyre egyébként Székesfehérvárról és Budapestről is érkeztek csapatok, de a zalai túlsúly érezhető volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában