Hertelendy Kálmánról elnevezett díjat adott át a hagyományőrző szervezet

2019.01.14. 07:00

Lezajlott Zalaegerszegen a második honvédbál és lövészeti gyakorlat

Bál, lövészeti gyakorlat, előadások és baráti, bajtársi találkozó napja volt a szombati a Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai, hozzátartozói és a zalaegerszegiek számára.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület csoportképe Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az egyesület, mely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során működött elődei előtt tiszteleg, hagyományt szeretne teremteni a bállal, amelyet délelőtt szakmai foglalkozások előztek meg.

Szombaton először a Teleki Blanka kollégiumban gyűltek össze a résztvevők, itt fogadták szegedi és budapesti bajtársaikat, ahol biztonságtechnikai, fegyverhasználati elméleti előadást hallgattak meg, majd a kiképzési nap keretében az ebergényi lőtéren tartottak lövészeti versenyt. Noha az ünnepségeken, rendezvényeken rajtuk látható fegyverek, azaz korabeli replikák „békések”, a hagyományőrzéshez hozzátartozik a lőismeret, mondta dr. Szabó László, a 18 tagú egyesület vezetője.

A Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület csoportképe Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Az év elejére tettük a bál időpontját, így a farsangi időszakhoz kapcsolódik – tette hozzá az elnök. – Most először adtuk át a Hertelendy-emlékdíjat, amely arról a zalai századosról, Hertelendy Kálmánról kapta a nevét, aki az eddigi kutatások szerint a budai várbeli csatában 1849 májusában lelőtte a várparancsnokot, a német Hentzi tábornokot.

A díjat a hagyományőrzésben és a bajtársiasságban élen járó Budai 2. Honvéd Zászlóaljnak adjuk, tagjaikkal régóta jó kapcsolatot ápolunk és sokat köszönhetünk nekik.

A honvédbálban a hagyományőrzők táncbemutatót tartottak a korabeli társasági táncokból, az operettrészletekből összeállított műsorban pedig Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna színművész lépett a bálozók elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában