Szoboravatás

2018.03.19. 08:00

Az ezerarcú Egry József festőművészre emlékeztek Zalaújlakon

Felavatták Egry József fából faragott mellszobrát a festőművész szülőházában, mely ma emlékházként működik.

Horváth-Balogh Attila

Németh Imre és Csuha Piroska leplezte le az új szobrot Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

A község szülötte, aki 1883. március 15-én látta meg a napvilágot a dél-zalai településen, éppen 135 évvel ezelőtt. Ez szolgáltatta az apropót a Zalaújlakon működő Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Alapítványnak és a község önkormányzatának, hogy szoboravatással egybekötött bensőséges ünnepséget szervezzen. Erre került sor vasárnap. A megemlékezés  szentmisével kezdődött, melyet Somogyi Imre plébános celebrált. Majd a résztvevők az emlékháznál megkoszorúzták Egry József kültéri szobrát. Koszorút helyezett el dr. Tóth László, a szomszédos Csapi polgármestere, illetve a helyi településvezetés nevében Vastag Zoltán és Balláné Rédics Klára alpolgármesterek. No és persze, az alapítvány elnöke, Csuha Piroska, valamint a titkár, Németh Imre is elhelyezte az emlékezés koszorúját. Az ünnepség következő helyszíne az emlékház belső tere volt, ahol előbbiek felavatták az idős Egry Józsefet ábrázoló mellszobrot. Az alkotás Beretvás Csanád szigetújfalui képzőművész keze munkája, anyaga diófa.

Németh Imre és Csuha Piroska leplezte le az új szobrot Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

– Rég szerettem volna Zalaújlak híres szülöttéről egy beltéri szobrot, s most ez az álmom valóra vált – mondta ünnepi beszédében Csuha Piroska. – Jól sikerült az alkotás, habár én azt vallom, hogy az ezerarcú Egry Józsefről akárhány szobrot faragnának is, mindegyik nagyon szép lenne. Szeretném, ha mindenki szívvel-lélekkel gondolna rá, mert ha valaki, akkor ő ezt igazán megérdemli – jelentette ki. – Sokat betegeskedett, s egy baleset után került el Badacsonyba, utógondozásra. Ottragadt, megházasodott, s Badacsonyban is hajtotta örök álomre fejét. Rengeteget dolgozott, munkássága is ott teljesedett ki, hiába járt már korábban Párizsban is.

Ezt követően – ugyanis a közösség Egry születésének napját és az 1848-as forradalmat egy napon ünnepli – Molnár Mónika elszavalta Petőfi Nemzeti Dal című versét. A megemlékezés a kultúrházban ebéddel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában