kár az utakban és vízelvezető rendszerekben

2019.09.04. 07:00

Az esőzés károkat okozott Zalaszentgróton

Az önkormányzat pályázatot nyújt be vis maior támogatásra, hogy az állam hozzájáruljon a városban július 27-én lezúdult intenzív esőzés okozta károk felszámolásának költségeihez.

Szabó Judit

A hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék külterületi önkormányzati utakban és vízelvezető rendszerekben okozott károkat. A Látóhegyi, a Cser-Zilai, a Mitterdomb, a Cinege és a Lombos utcában, valamint a Szőlő soron megbontotta az eső az útszerkezetet, volt, ahol az út beszakadt, a burkolat egy része az árokba sodródott. A belvárosban a hősi emlékmű is megrongálódott, egy része ledőlt.

A Zala Megyei Kormányhivatal képviselője a katasztrófavédelmi igazgatóság, a vízügyi igazgatóság és a Magyar Közút képviselőjével július 17-én a helyszínt bejárta és megállapította, hogy a város jogosult a kérelem benyújtására. A Belügyminisztérium alapesetben az elismert költségek 70 százalékát téríti meg vis maior támogatásként. A károkat szakértő mérte fel, s a helyreállítási költséget csaknem bruttó 23 millió forintban jelölte meg. Az összeget növeli a bruttó 254 ezer forintos szakértői és a bruttó 406 ezer forintos műszaki ellenőri díj.

A költségekből az önkormányzat 16,5 millió forint megtérítésére számíthat sikeres pályázat esetén. A belügyminiszter a kérelem beérkezésétől számított három hónapon belül dönt az igénylésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában