Megelőzés, szűrés, felvilágosítás

2017.12.20. 13:53

Adomány az onkológiai betegek gyógyulásáért a megyeszékhelyen

Három éves kapcsolat fűzi össze a Magyar Közgazdászok Társasága (MKT) zalai szervezetét, a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karát, valamint az Akarattal és Hittel Alapítványt, amely a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályának munkáját segíti.

Arany Horváth Zsuzsa

Bauer Arnold, Balázsné dr. Lendvai Marietta, Lambertné Katona Mónika, Tolvaj Márta, dr. Kecskés Gábor, dr. Csanádi Ágnes, Kámán János, dr. Máhr Károly, Valkó Róbertné, Mádl Andrea és Gosztolainé dr. Böjti Erzsébet az adomány átadása után

Fotó: Katona Tibor

Az együttműködés a zalai egyetemi hallgatók jótékony célú futásával kezdődött, ehhez csatlakozott a Berta László elnök és dr. Csanádi Ágnes docens által vezetett zalai közgazdász szervezet, amely ez évben másodszor indított gyűjtőakciót a tagjai sorában.

Fél évvel ezelőtt fogalmazták meg a célt, miszerint a daganatos betegeket gyógyító osztály mellett működő alapítvány számára igyekeznek nagyobb pénzösszeget összegyűjteni. Mint a szerdai átadási ceremónián dr. Csanádi Ágnes, a BGE oktatója elmondta, épp karácsony előtt alakult ki a végső összeg, azaz az 1 millió 240 ezer forint. Az egyetemi kar dékáni hivatalába tegnap reggel gyűltek össze az adományozók és a kedvezményezettek, ekkor tájékoztatták a folyamatról a sajtót is.

Fotós: Katona Tibor

Elhangzott, a zalai vállalkozások, cégek az első hívó szóra a kezdeményezés mellé álltak, köztük nagyvállalatok és kisebb szervezetek is adakoztak. De részt vett a jótékony célú gyűjtésben Zalaegerszeg városa is. Tolvaj Márta alpolgármester az átadáson jelezte, tisztelettel adóznak az onkológiai osztály sokszor embert próbáló munkájának. Bauer Arnold, az önkormányzati tulajdonú Zala-Müllex Kft ügyvezetője hozzátette, az ő környezetvédelmi tevékenységük is ez emberi egészséget is szolgálja, az adakozásban ezért is örömmel vettek részt.

Bauer Arnold, Balázsné dr. Lendvai Marietta, Lambertné Katona Mónika, Tolvaj Márta, dr. Kecskés Gábor, dr. Csanádi Ágnes, Kámán János, dr. Máhr Károly, Valkó Róbertné, Mádl Andrea és Gosztolainé dr. Böjti Erzsébet az adomány átadása után
Fotós: Katona Tibor

Az adományt átvevő dr. Máhr Károly, az onkológia osztályvezető főorvosa, az Akarattal és Hittel Alapítvány elnöke a köszönet szavai után elmondta, Zalaegerszegen gyógyszeres terápiára van lehetőség, ezért nagy figyelemmel kísérik a legújabb, törzskönyvezés alatt álló készítményeket. A modern medicinák, melyeket a kórház vezetésének jóvoltából tudnak megvásárolni, enyhébb mellékhatások mellett fejtik ki gyógyító hatásukat.

Magyarország sajnos Európában vezeti a daganatos betegségből adódó halálozási statisztikákat, Zalában pedig évente 1000 főt veszítünk el a tumoros megbetegedések miatt. A férfiaknál a vastagbélrák áll az első helyen, míg az országos statisztikában a tüdőrák vezet, mondta a főorvos.

- A gyógyító munka mellett az alapítvánnyal együtt a megelőzés, a felvilágosítás, a szűrésre való felhívás a feladatunk _ tette hozzá dr. Máhr Károly. A szűrés nagyon fontos, van még mit fejlődnünk, hiszen például az emlőszűrésre a nőknek csak a 40-50 százaléka megy el. Pedig a korai felfedezés bizonyítottan sikerrel kecsegtet. Ezért minden évben minél több embert elérő akciókat indítunk, részt veszünk a rákellenes világnap februári programjaiban.

Az osztályon egy nap körülbelül 60-80 beteget látnak el, közéjük tartoznak a gyógyultak, akiket folyamatosan kontrollálnak az orvosok. A közgazdászok adományából az ő komfortérzetük javítására szeretnének költeni, infúziós pumpák, kényelmesebb bútorok, televíziók vásárlására készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában