Maradandó értékek, elismerések

2019.08.26. 07:00

A szepetneki falunapon a hajdináról nyílt kiállítás, Kisrécsén régi fotókat is bemutattak

Mindét dél-zalai településen falunapot tartottak szombaton. Szepetneken a település fejlesztésén túl a hajdina történetéről esett szó, Kisrécsén elismeréseket adtak át.

Benedek Bálint

Kisrécsén Ludvig Zoltán festőművész (balról), Ludvig Klára, Tóth Lucia és Páli László a kiállításon Fotók: Benedek Bálint

Szepetneken Vlasicsné Fischl Tímea polgármester köszöntötte az ünnepségen a falu lakóit, civil szervezeteit, nemzetiségi önkormányzatait és kórusait. Kiemelte: elődeik már 1948-ban fontosnak érezték, hogy együtt legyenek, kiszakadjanak a mindennapokból, falunapot tartsanak, s ezt a hagyományt most, 70 év elteltével is folytatják.

– Az évek során számos eredményt értünk el erős hittel és páratlan összefogással – fogalmazott a településvezető. – Maradandó értékeket hoztunk létre, nemcsak megújítottuk épületeinket és közösségi tereinket, hanem élettel is megtöltöttük. A helytörténeti gyűjteményünk folyamatosan bővül, ezért szeretnénk mielőbb látogathatóvá tenni a nemrég megvásárolt tájházunkat. A nosztalgia az életünk részévé vált, ezért büszkén emlékezünk ezen az ünnepen a hajdinatörőkre. Hálásak lehetünk azért a sok történetért, ami megosztottak velünk, s elkészülhetett a helytörténeti kiadványunk legújabb példánya. Sóstainé Márfi Ibolya helytörténésznek, az értéktárbizottság elnökének hála az IKSZT épületében nyílt kiállítás keretében mindenki megismerheti a hajdinát, a növény törésére alkalmas eszközöket, szerkezeteket és a hajdinából készült ételeket is.

 

A polgármester elmondta, hogy a tradíciók ápolásán túl a község fejlesztésével is sokat foglalkoznak. Felszámolták az illegális szemétlerakókat, az épületeiket napelemmel látták el, s az intézményeiket önerőből és pályázati forrásból felújították. Az óvodában és az iskolában jelenleg is dolgoznak, a bölcsőde megszépítésére a faluprogram új kiírását várják. Ugyanakkor friss hír, hogy 109 millió forint értékben az óvoda, az iskola és a könyvtár energetikai beruházását is elvégezhetik, de megújul a sportöltöző is. Ezenkívül piacteret alakíthatnak ki, a jövőben pedig a katolikus egyházközséggel a temető és a ravatalozó felújítására pályáznának.

Szepetneken van mire büszkének lenni. A képen Vlasicsné Fischl Tímea, Cseresnyés Péter, Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke

Cseresnyés Péter államtitkár az eseményen arról beszélt: Szepetnek kiváló példa lehet más települések számára.

– Ez a település néhány száz millió forintos költségvetésből gazdálkodik, jól meg kell gondolniuk, mire költik a pénzüket – folytatta. – Az elmúlt öt évben körülbelül annyi fejlesztést valósítottak meg, mint az egyéves teljes költségvetésük. Ez óriási, elismerésre méltó eredmény.

Kisrécsén a hivatal udvarán rendezték a falunapot, amelyen a hangsúlyt a múltra, a gyökereik ápolására, a jelenükre és a jövőjükre fordították. Tóth Lucia polgármester elmondta: a nagykanizsai múzeumból 1964-65-ből származó képeket állítottak ki a településről.

– A testvértelepülésünk, az erdélyi Székelyszentkirály életét bemutatva is rendeztünk tárlatot – folytatta Tóth Lucia. – A kapcsolat 2003 óta él, azóta a főutcánk a Szentkirály nevet viseli, a közösségi terünkben a Hargitáról származó fenyőfák adnak árnyékot. A mi kis falunkat ábrázoló festők alkotásait is kiállítottuk, akárcsak a kendlimajori művésztelepen készült festményeket.

Kisrécsén Ludvig Zoltán festőművész (balról), Ludvig Klára, Tóth
Lucia és Páli László a kiállításon Fotók: Benedek Bálint

Mindenki igyekszik tenni a faluért, ám az önkormányzat díszoklevéllel ismerte el azokat a lakókat, akik különösen szívükön viselik a település sorsát. Sőt közülük néhányan a világba is elrepítették az apró falu jó hírét. Ők mindannyian sokat tettek azért, hogy a község szellemi kulturális és művészeti élete fejlődhessen.

Kiemelkedő munkájáért elismerést, „Kisrécséért kitüntető díjat” vehetett át a rendezvényen Páli László vállalkozó, a Czinki Nosztalgia Parasztudvar és a Ludvig Nemzetközi Művésztelep, valamint Bagarus Zsuzsanna, a helyi hitélet kiemelkedő alakja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában