megemlékezés

2019.09.18. 07:00

A lengyel menekültek, akik 80 éve érkeztek Magyarországra

A II. világháború kitörésekor lengyel menekültek ezrei érkeztek Magyarországra. A 80 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek a hétvégén Zalaszentgróton, ahol 1940-től 1944 decemberéig lengyel menekülttábor működött.

Szalay Csaba

A csáfordi temetőben Bizderi János megáldja az emlékkeresztet. Mellette Baracskai József, Balogh Gábor, Cséby Géza, Varga Endre László és Tomasz Trzcinski Fotó: Szalay Csaba

A program az egykori Korona szállónál kezdődött. Buskó András, a fővárosi XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az emléknap létrejöttéről és a menekültek magyarországi életéről beszélt. Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli keszthelyi konzulja a háború kitörését, a lengyel menekülttáborok létrejöttének előzményeit ismertette. Baracskai József polgármester a Zalaszentgróton maradt lengyelekkel kapcsolatos személyes emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel.

A beszédek után az épület falán lévő márványtáblánál elhelyezték az emlékezés koszorúit: elsőként Tomasz Trzcinski ezredes, katonai és légügyi attasé, majd Buskó András, a XVII. kerületi önkormányzat küldöttsége, Baracskai József, Balogh Gábor alpolgármester és Vári Mária képviselő a szentgrótiak, Tumidajewicz Katalin pedig a lengyel leszármazottak nevében.

A csáfordi temetőben Bizderi János megáldja az emlékkeresztet. Mellette Baracskai József, Balogh Gábor, Cséby Géza, Varga Endre László és Tomasz Trzcinski Fotó: Szalay Csaba

A megemlékezés folytatásaként a résztvevők virágokat vittek a Türjei úti temetőben lévő lengyel sírokra.

A kegyeleti program a csáfordi városrészben folytatódott. A temetőben Bizderi János főesperes, kanonok megáldotta a barbár módon meggyilkolt Tadeusz Moszczenski lengyel alezredes, táborparancsnok emlékkeresztjét. Az emlékművet a lengyel származású Rakos Péter tervezte és készítette. A ravatalozó falánál felállított kétnyelvű ismertetőt Sámel Zoltán tervezte és kivitelezte. Mindkettő költségeit Buskó András biztosította. A Hagyaték címmel Tadeusz Moszczenski lengyel alezredes emlékére írt versét Albert Ferenc olvasta fel. Vikár Tibor helytörténész, az emléknap egyik kezdeményezője és főszervezője az alezredes életútját, az ő és társai halálának körülményeit ismertette.

Ezt követően Varga Endre László történész a csáfordi kultúrházban megnyitotta a Vikár Tibor gyűjtéséből összeállított, Lengyelek magyar földön című kiállítást. Végül Balogh Gábor, aki sokat tett a rendezvény létrejöttéért, kötetlen beszélgetésen látta vendégül a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában