Kosárlabda

2015.02.19. 14:22

Gáll Tamás a női válogatott másodedzője!

Budapest/Zalaegerszeg – A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a múlt héten hivatalosan is kinevezte a női válogatott szövetségi kapitányát, Stefan Sviteket. Csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a kapitány stábjának összetételét.

Kerkai Attila

Az új kapitány Stefan Svitek nem tudott ott lenni a sajtótájékoztatón, ugyanis klubcsapatával, a lengyel Krakkóval  szerdán Törökországban játszott Euroliga mérkőzést, de a rossz idő miatt sorra törölték a repülőjáratokat.  Gáll Tamás, a ZTE NKK női együttesének szakvezetője lesz Svitek stábjában a másodedző.

A bejelentés zalai szempontból örömteli, bár amikor Stefan Sviteket kinevezték, már benne volt a lehetőség, hogy Gáll Tamás a stáb tagja lesz. Már csak annak okán is, hiszen a szlovák szakember második alkalommal irányíthatja 2012 után a női válogatottat, s akkor is Gáll Tamás volt a segítője.

– A munkakapcsolat megszűnt Stefan Svitek távozása után, hiszen nem jutottunk ki az éppen soros Eb-re, a kapcsolat viszont megmaradt – ismerte el Gáll Tamás, amikor újbóli kinevezéséről kérdeztük. A zalai szakvezető nem tudott jelen lenni a csütörtöki, Budapest Mariott Hotelben megtartott sajtótájékoztatón, de például előtte is egyeztette a szövetség tagjaival. – Amikor felmerült az ő neve, mint lehetséges szövetségi kapitány, igen, beszélgettünk az újbóli közös munka lehetőségéről.

Időközben Gáll Tamás 2013-ban a kazanyi Universirade-válogatottal minden idők legjobb magyar helyezését érte el a sportágban, amikor hetedik lett a csapat, aztán az U20-as válogatottat is visszavezette az Európa-bajnoki A-divizióba.

Gáll Tamás a női válogatott másodedzője

– Számítottak a mostani felkérésben ezek a sikerek? Ráadásul júniusban a hazai rendezésű női Eb-n kell majd mindjárt bizonyítani.

– A jó emberi kapcsolat mellett a szakmai indokok is benne voltak az én felkérésemben és a szövetség vezetői is azt a vonalat erősítik, hogy a közvetlen utánpótlást jelentő U20-as csapat edzője is képviyseltesse magát a felnőtt válogatottnál – hangzott Gáll Tamás válasza. – A hazai rendezésű Eb pedig mindnyájunknak különleges élmény lesz. Európa krémje eljön Magyarországra, s velül vehetjük fel a harcot, s nem mindegy, milyen eredményt érünk el. Viszonylag rövid, másfél hónap jut a felkészülésre, de ne feledjük: egy Eb húsz-harminc évente jön hozzánk, így nagy felelősség is lesz mindenkinek, hogy megfeleljünk.

Gáll Tamás arról is beszélt, ahogy a lengyel Krakkó csapatánál edzősködő Stefan Sviteknek is három éves a szerződése, úgy a segítőké is.

– A ZTE NKK-nál Tóth László szakosztály-vezető maximálisan támogatja a munkámat és a válogatottban vállalt szerepem nem befolyásolja a klubmunkát. Ugyanúgy, százszázalékosan azon dolgozok, hogy az egerszegi női csapat a maximumot hossza ki magából.

– Ezzel végérvényesen letette a voksot a női szakág mellett? Már csak azért is kérdezem, hiszen korábban férfi csapatoknál is felmerült a neve és nem titok: vannak, akik egyszer a ZTE KK élén is szívesen látnák.

– Ez számomra sem újdonság és a férfi vonalon történő edzőség lehetőségét egyáltalán nem zárom ki. A ZTE KK csapatához való kötődésem mindenki előtt ismert, voltam itt bajnokcsapat tagja és tíz évig játszottam az egerszegi férfi együttesben. A ZTE KK a szívem csücske ma is, most azzal segítem, hogy szurkolok neki. Egyelőre viszont a női válogatott munkája és a ZTE NKK női csapatánál betöltött feladatom az elsődleges, de nem mondom azt, hogy férfi szakágban soha nem vállalnék feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!