Kosárlabda

2012.03.24. 17:10

Megszorongatta a Paksot a ZTE

A jó erőkből álló Paks a III. negyedre nagyon meglépett a ZTE-től, akik azonban egy parádés záró etapot futva kis híján egyenlítettek az Atomerőművel szemben. Ez a jó hír, de van rossz is, a Zalakerámia ZTE KK letudott egy alapszakaszt hazai győzelem nélkül. Folytatás szerdán az Albacomp ellen idegenben.

Urbanics Pál

Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 86-93 (14-29, 26-20, 18-29, 28-15)

Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok Jv.: Györffy P., A. Söjtöry T., Jakab L. (Toók)  

ZTE: Kelley (20/3), Gáspár (8), Whitworth (2), Henderson (24/12), Tóth G. (17/6). Csere: Vertetics (15/9), Baki (-), Bödör (-), Kinter (-)

ASE:
L. Williams (17/9), N. Williams (11),  Vojvoda (24/12), Morgen (7), Tóth Á. (13). Csere: Körtélyesi (13), Frost (8), Kovács Á. (-), Kerpel-Fronius (-)

Kipontozódott: Vertetics (40')

IV. negyed

10. perc: Körtélyesi hárompontosa lejön. Vertetics hárompontosa is. Kelley közelről téveszt célt. 36 mp-cel a vége előtt a Paks támadhat. Időkérés. Zúg a csarnokban a Hajrá Zete! A Paks dob be oldalról. Vertetics kipontozódik, aki vastapsot követően hagyja el a játékteret. A helyén Whitworth. Zo Williams dob büntetőket. Mindkettő benn van: 80-88. Henderson hármasa nem jó, Whitworth Vojvodának üt oda, most utóbbi dobhat büntetőket. Vojvoda csak az egyiket dobja be: 80-89. Tóth Gergő triplájával: 83-89. Kelley Nick Williamsnek üt oda, most ő dobhat büntetőket. Mindkettőt bedobja: 83-91. Henderson triplája után. 86-91. Whitworth Nick Williamsszel szemben szabálytalan, már csak 4 mp van vissza. Williams büntetőket dobhat. Ezúttal is magabiztos: 86-93. Tóth Gergő utolsó pillanatos triplája nincs benn, de így is vastaps jára  ZTE-nek, hiszen az utolsó negyedben nagyot küzdöttek.

9. perc: Időkérés. A Paks támad. Henderson szerez labdát, Vertetics dob kosarat: 80-86. Zo Williams esik neki az egyik reklámtáblának, a lendület kicsit továbbvitte a paksi klasszist.

8. perc: Zo Williams hárompontosa nem jó. A másik oldalon Henderson eredményes távolról: 75-85. Körtélyesivel szemben Kinter szabálytalan, előbbi büntetőket dobhat. Egyet be is dob: 75-86. Baki elhibázott dobása után Kelley először dob hárompontos egerszegi mezben: 78-86. A másik oldalon Vojvoda hárompontosa nem jó, a lepattanóért Kinter és Tóth Ádám ugrik egyszerre, előbbit szabálytalannak látja a bíró.

7. perc: Vertetics szerez labdát, majd dob kosarat: 71-85. Vertetics remekül játszik. A másik oldalon Tóth Ádám lépi el. Újra a ZTE támadhat. Gáspár passza után Kinter húzza rá a gyűrűre a labdát, a lepattanóért igyekvő Hendersonnal Zo Williams szabálytalan. Büntetőket dobhat a ZTE játékosa. Gáspár helyett Kelley. Henderson egyet dob csak be: 72-85.

6. perc: Kovács Ákos passzát Tóth Ádám váltja kosárra: 64-85. Bödör triplája nagyon rossz, de Vertetics visszaszerzi a lepattanót. Most Gáspár dob nagyon pontatlanul, majd Vertetics zárja a sort egy szép triplával: 67-85. Baki labdaszerzése után Gáspárral szemben Kovács szabálytalan, büntetőket dobhat a ZTE kapitánya. Bödör helyén Henderson. Gáspár mindkét büntetőjét bedobja: 69-85.

5. perc: Vertetics dobása lejön a gyűrűről. Támad a Paks. Kovács Ákossal szemben Vertetics szabálytalan, neki is a 4. hibája. Oldalról jön a Paks. Nick Williams hint egy szép duplát: 64-83. Kinter lépi el, újra a vendégeknél a labda.

4. perc: Gáspár szép kosárral válaszol: 64-81. Körtélyesi lépi el. Újra a ZTE jöhet, amelyben Tóth Gergő helyén Kinter György a pályán. Baki ad nagyon rossz passzt Kinternek, olvassa az ellenfél, és meg is szerzi a labdát. Baki a másik oldalon labdát szerez, Vojvoda üt oda neki. Oldalról jön a ZTE. Gáspár betörése után kimegy a labda, de marad a hazaiaknál.

3. perc: Zo Williams hármasa nem jó, Tóth Gergő eredményes újból: 62-78. Hosszú támadás után Zo Williams talál be távolról: 62-81.

2. perc: Bakival szemben Körtélyesi szabálytalan, oldalról jön a ZTE. Baki hárompontosa nem jó, Körtélyesi 4. hibája abból fakad, hogy visszahúzza Bödört. Az alapvonali bedobás után Verteticcsel szemben Tóth Ádám szabálytalan, újabb alapvonali bedobást eredményezve ezzel. Gáspár passzát Tóth Gergő váltja kosárra: 60-78. Kovács Ákosnak Vertetics üt oda, oldalról jön a Paks.

1. perc: A ZTE-ben Whitworth, Henderson és Kelley pihen, így csak magyarok a pályán. Bödör dobása nem jó, de a másik oldalon Morgen is pontatlan. Tóth Gergő hármasa nem jó. A túloldalon Zo Williams cifrázza túl, ismét a ZTE jön.

III. negyed

10. perc: Morgen kicsit tovább van a trapézban a megengedettnél, a ZTE jöhet. Henderson helyén Bödör. Gáspár hármasa nem jó, ahogy Whitworth ismétlése sem. Nick Williams a másik oldalon bedobja közelről: 58-78. Kovács Ákos első hibája után Gáspár dob be oldalról. Kelley hárompontos-kísérlete nem ér célba. 20 ponttal vezet a negyed végén a vendéggárda, így ismét egy olyan IV. negyednek megyünk neki, ami előtt már semmilyen nyitott kérdés nincsen.

9. perc: Hendersonnal szemben Morgen elköveti 4. hibáját, alapvonalról dob be a ZTE. Kelley szép betörés után eredményes. 56-74. Frostot szereli gyönyörű mozdulattal Henderson, de a labda marad a vendégeknél. Zo Williams hármasa lejön, Morgené a lepattanó, aki bedobja, ráadásul Henderson szabálytalansága miatt büntetőt is dobhat. Ami kimarad. 56-76. Tóth Gergő eredményes, az első kosara a II. félidőben: 58-76.

8. perc: Morgen palánkos kosara után: 54-72. Tóth Gergő kiszorított helyzetből nem tud betalálni. Újra Morgen tesz pontot egy paksi támadás végére: 54-74.

7. perc: Frost lépi el, ismét a ZTE támadhat. Henderson húzza rá a labdát a gyűrűre, a másik oldalon Vojvoda kiejti a kezéből, így újra a ZTE támadhat. Henderson most közelről eredményes. 54-70.

6. perc. Körtélyesi szerez labdát, majd egy remek palánkra pattintós passz után ugyanő zsákol: 48-70. Egy kis show-műsor Zalaegerszegen. Whitworth bedobja első kosarát a 26. percben: 50-70. Paksi labdavesztés után Gáspár dob ziccert: 52-70.

5. perc: Tóth Gergő hárompontosa lejön, a Paks jöhet. Körtélyesi most nagyon él, újabb kosarával: 48-65. Kelley adja el a labdát. Vojvoda kosár jó, plusz még egy dobás, Kelley volt a hibás. Ha Vojvoda bedobja, 20-szal vezethet a vendégcsapat. Bedobja: 48-68. Vojvoda 23-nál jár.

4. perc: Kelley pontatlanul céloz, a másik oldalon Körtélyesi eredményes, 15 közte: 46-61. Időt kér Heinrich Róbert. Kelley hozza fel a labdát. Gáspár megszerzi első kosarát: 48-61. Körtélyesi zsákol egy nagyot: 48-63.

3. perc: Whitworth közelről sem tud betalálni, a másik oldalon Körtélyesi eredményes. 44-57. Kelley ismét egyedül oldja meg: 46-57. Zo Williams ad remek passzt Frostnak, aki kosárra váltja azt: 46-59.

2. perc: Tóth Gergő szerez labdát, újra a ZTE támad. Henderson hármasa nem jó, a vendégek támadhatnak. Vojvodára ismét nem figyelt a ZTE, hármasával: 44-55.

1. perc: A ZTE a kezdőjével kezdi a III. negyedet. Nick Williams betörése nem jó, Kelley azonban tempóból eredményes: 42-49. Zo Williams dobja át a szellősen védekező Gáspárt: 42-52. Ez hármas volt. Henderson betörésével . 44-52.

Félidei statisztika:

A ZTE I. negyedbeli tragikus 30%-os dobóteljesítményét a másodikra feljavította, az 50% sokkal jobban cseng. Ennek ellenére csak közelíteni tudta a jó erőkből álló paksiakat, akik magabiztosan vezetnek. A ZTE-ben egyelőre nem kapott még szerepet Kinter György, de Whitworth is végigülte a II. negyedet. A hazaiak szekerét Henderson és Kelley húzza, utóbbi ezúttal sokkal pontosabban játszik, mint az utóbbi időben. A másik oldalon Vojvoda és Tóth Ádám is tarthatatlan, ketten 30 pontot rámoltak be a ZTE-nek. A lepattanócsata egyelőre döntetlenre áll. A ZTE kapitánya fault-problémák miatt mindössze 8 percet játszott, Vertetics ezúttal is remekül helyettesíti őt. Mindenképpen javulni kell a II. félidőben ahhoz, hogy még inkább közelebb kerüljön a Pakshoz az egerszegi gárda.

II. negyed

10. perc: Henderson kihagyja, de Bödör visszaszerzi a lepattanót. Kelley labdája üresen találja Hendersont, aki nagyon csúnyán kihagyja a hármast. A lerohanó Vojvodát Bödör állítja meg, előbbi büntetőket dobhat. Egyik sem jó. Újra a ZTE támadhat. A negyedet Kelley tempója zárja: 40-49.

9. perc: Kelley hárompontosa célt téveszt, de Zo Williams is kihagyja a ziccerét. Kelley betörés után eredményes: 38-49. Morgen lépi el, ismét a ZTE támadhat.

8. perc: Bödör szépen csinál magának helyet, de kihagyja a dobást. A másik oldalon Tóth Ádám szerez újabb kosarat Zo Williams passzából. 34-48. Tóth Gergő hárompontosa nem jó, a lepattanóért Bödör a bírók szerint szabálytalanul megy, Morgen dobhat büntetőket. Mindkét oldalon cserék: Henderson Tóth Gergőt váltja, a másik oldalon Nick Williams és Tóth Ádám megy le, a helyükön Kovács Ákos és Frost. Morgen csak egy büntetőt dob be: 34-49. A másik oldalon Henderson is büntetőket dobhat Morgen hibája után. Mindkettő benn van. 36-49.

7. perc: Tóth Ádám zsákol hatalmasat: 30-41. Kelley gyorsan válaszol: 32-41. Zo Williams varázsolja be a labdát a ZTE gyűrűjébe: 32-43. Potyognak a kosarak. A betörő Kelley-vel szemben Morgen szabálytalan, büntetőket dobhat az amerikai. Henderson helyén Bödör a pályán. Kelley mindkettőt értékesíti: 34-43. Vojvoda a sarokból behinti 3. tripláját: 34-46.

6. perc: Vertetics Hendersonnak ad szép passzot, aki értékesíti a ziccert: 27-37. Vojvoda megy át a ZTE védelmén, kosarával: 27-39. Tóth Gergő hárompontosával 30-39-re zárkózik a ZTE.

5. perc: A másik oldalon Hendersont blokkolják, majd Vertetics állítja meg szabálytalanul Zo Williamset, oldalról jön a Paks. A nagy kavarodásban Tóth Ádám szerez kosarat, Vertetics hiábja miatt büntetőt is dobhat. A büntető is jó, újra 10 közte: 25-35. Baki hárompontosa nem jó. Tóth Gergő ismét ellöki Tóth Ádámot, megvan az 5 csapatfault, ismét büntetőket dobhat Tóth Ádám. A volt egerszegi játékos higgadtan értékesíti a büntetőket: 25-37. Tóth Gergely próbál meg betörni, a labda kimegy - paksi kézről. Az alapvonali bedobás után eleszíti a labdát a ZTE. De Vertetics visszaszerzi.

4. perc: Vertetics hárompontosával 25-32-re jön fel a ZTE. Időrkérés, ezúttal a vendég oldalon. A Paks hozza fel a labdát. Most jó lenne figyelni kicsit. Tóth Ádám dobása lejön a gyűrűről, de a labda marad a vendégeknél. Baki szabálytalanul zár, alapvonalról dobhat be a Paks. Morgen lejön a gyűrűről, Tóth Ádámot Tóth Gergely rántja le. Előbbi dobhat büntetőket. Nem is büntető volt, hanem alapvonali bedobás, ami után  Tóth Ádám hibáz közelről.

3. perc: Nick Williams is elkapkodja  a Paks támadását. Ezúttal 13 percet kellett várni arra, hogy Henderson megcsinálja szokásos lépéshibáját. Ez már haladás. Zo Williams hárompontosa nem jó. Kelley kosarával: 22-32. Vojvoda rohanás után pontatlanul céloz.

2. perc: Nick Williams szépen tör be, de pontatlanul céloz. Henderson kosár jó, plusz még egy dobás. Vojvoda volt a hibás. Ezt jól csinálta az amerikai játékos. A büntető is benn van, 10 alatt a ZTE: 20-29. Zo Williams dob egy irreális triplát: 20-32. A másik oldalon Vertetics távolról rosszul céloz.

1. perc: Az időmérő miatt újra áll a játék. A ZTE kezdi a II. negyedet. Bakival szemben Körtélyesi szabálytalan, a ZTE jön oldalról. Kelley passzából Vertetics dob hármast: 17-29. Vojvoda hárompontosa nem jó. A ZTE támadhat. A vendégek edzője folyamatosan rotálja csapatát. Most újra a pályán a két Williams, Vojvoda, Morgen és Frost. Baki hármasa nem jó.

I. negyed

10. perc: Kerpel-Fronius hármasa lejön, de Frost visszaszerzi a lepattanót és pontot dob: 12-29. Verteticsnek Körtélyesi üt oda, büntetőket dobhat a ZTE irányítója. Mindkettő benn van: 14-29. Időkérés. Az időmérővel problémák adódtak, kicsit áll a játék. Hamarosan a vendégek dobhatnak be az alapvonalról. Frost szerzi vissza saját lepattanóját, de másodjára sem talál be. Kelley félpályás hármasa pontatlan. Vége az I. negyednek.

9. perc: Tóth Gergő távolija  nem jó. Rohannak a vendégek. Frost nem tudja begyötörni a labdát, de marad náluk a játékszer, mivel Whitworth nem figyelt kellőképpen. Le is megy, a helyén Baki játszik tovább. Ismét hazai fault, Baki kapja, Vojvoda dobhat büntetőket. A vendégeknél Nick Williams megy le és Kerpel-Fronius a pályán. Vojvoda mindkét büntetőt behinti: 12-27. Baki a sarokból pontatlanul céloz.

8. perc: Frost szabálytalan Tóth Gergővel szemben, utóbbi büntetőket dobhat. Vojvoda helyén Kovács Ákos. Tóth Gergő egy büntetőt dob be: 12-22. A Paksnál ismét Frost eredményes közelről: 12-24. Hendersont csapdázzák le a túloldalon, Zo Williams iramodik meg a labdával. Gáspár megszerzi 3. hibáját is, Nick Williamsnek üt oda. Büntetőket dobhat az amerikai. Gáspár helyén Vertetics. Williams egy büntetőt behint: 12-25.

7. perc: Nick Williams szabálytalansága után Kelley dobhat büntetőket. Kelley egyet bedob: 11-18. Frost szépen fordul be és dob kosarat: 11-20. A vendégeknél Körtélyesi is pályán Morgen helyén. Whitworth hibáz el dobást, a másik oldalon Körtélyesi zsákol: 11-22.

6. perc: Tóth Gergőnek Tóth Ádám üt oda, büntetők következnek az időkérés után. Sajnos hiába figyelmeztette Heinrich Róbert játékosait Vojvoda vajkezére, az elmúlt 5 percben többször is tiszta dobóhelyzetbe került a klasszis játékos... A vendégeknél csere is volt, Frost Tóth Ádám helyén. Tóth Gergő mindkét büntetőjét bedobja: 7-18. A betörő Nick Williamsszel szemben Kelley követ le szabálytalanságot, oldalról jön a Paks. Morgen nem tud eredményes lenni Henderson mellett, aki az ellentámadásnál bedobja második hármasát: 10-18. Nick Williams hármasa nem jó, a lepattanót visszaszerzi, de Vojvoda sem tud betalálni távolról.

5. perc: Vojvoda hárompontosa ezúttal célt téveszt. Henderson azonban nem tud eredményes lenni betörése után. Kelley lop labdát a másik oldalon. Henderson azonban kihagyja dobását. Újra a vendégek jönnek. Óriási védekezési hiba után Zo Williams eredményes: 5-18.

4. perc: Kelley passzát Tóth váltja kosárra: 5-14. Vojvoda újabb kosara után 5-16. 10-nél jár a játékos. Most begyűjt egy személyi hibát is, oldalról jön a ZTE. Gáspár hárompontosa nem jó, Vojvodáé a lepattanó.

3. perc: Henderson triplája után 3-9. Ismét Zo Williams eredményes: 3-11. A betörő Hendersonnal szemben Morgen szabálytalan, alapvonalról dobhat a ZTE. Kelley rossz passza után már a paksiak jöhetnek. Vojvodára nem lépünk ki, hármassal büntet: 3-14.

2. perc: Tóth Gergő dobását blokkolják, a másik oldalon Henderson üt oda Zo Williamsnek. Alapvonalról dob be a Paks. Gáspár rövid időn belül megkapja 2. hibáját. Vojvoda hárompontosával 0-9. Elszabadulnak az indulatok, egy rossz bírói döntés következtében Heinrich Róbert nem lát a dühtől. A közönség is egyetért vele és ennek hangot is ad. A ZTE támadhat. Beragadtunk a rajtnál.

1. perc: Feldobás után az ASE hozza el a ladbát. Az első kosár Vojvodáé: 0-2. Szép akció után Tóth Gergő hagy ki hármast. A másik oldalon Tóth Ádám eredményes: 0-4. Tóth Gergő szór el gyorsan egy támadást, a paksiak Tóth Ádám révén növelik előnyüket. Gáspár szabálytalan volt, így büntetőt is dobhat a volt egerszegi center. Ez nincs benn, marad a 0-6.

Ezekben a pillanatokban mutatják be a küzdő feleket. Nem meglepetés, hogy a paksi csapatból is sokan tapsot kapnak.

A lányok csatáját egy végletekig kiélezett mérkőzésen Zsovár utolsó perces hármasának köszönhetően a ZTE NKK nyerte 62-57 arányban. Jó felvezetés lehet ez a siker a férfi mérkőzés előtt...

Az ASE remek formában érkezik Zalaegerszegre, hiszen mióta a spanyol Gutierrez Garcia Enrique átvette a csapatot, még nem szenvedtek vereséget. Az mindenesetre érdekes tény, hogy Völgyi Péter "alapozó munkája" egy másik tréner keze alatt csúcsosodik ki. De ilyen az edzői szakma...

Az ASE-ban több volt egerszegi játékos is szóhoz jut ma, hiszen Vojvoda, Lorenzo Williams és Tóth Ádám is pattogtatott tavaly. Ami Kámán Tamást illeti, a ZTE ikonja ezúttal nem pályára ellenfélként Zalaegerszegen, sérülése hátráltatja ebben. Így is akad azonban több meccseldöntő játékos a vendégeknél, akiknek legyőzése az óriási bravúr kategóriájába tartozna.

A ZTE-ben újra pályán lesz Kinter György, aki a héten nagyon komoly terhelésnek volt kitéve, így egyelőre kérdés, mennyire bírja majd a mérkőzést. Sajnos Kertész Dani továbbra is sérült, az ő bevetésére egyelőre nincs esély. A többiek azonban itt lesznek, és ahogy Heinrich Róbert is elmondta, igyekeznek megnehezíteni a paksiak dolgát. A ZTE a héten jó szellemben tréningezett, és a csütörtöki csapat csapat elleni játékban végre Esian Hendersonban is meg lehetett látni a tüzet. Keményen védekezett, zsákolt, remélhetőleg átmenti a formáját ma estére is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!