Kosárlabda

2011.07.08. 16:52

Stílusos csapat marad a ZTE NKK

Bárhogy is nézzük, sikercsapatot csinált Gáll Tamás a ZTE NKK női kosárlabda-együtteséből. A legutóbbi pontvadászat bronzérmese, a Pécs visszalépését követően például indulhatott volna az Euroligában is, azonban Egerszegen a sikerek ellenére is tudják, „hol a helyük.”

Kerkai Attila

Persze szó sincs kishitűségről, egyszerűen nem akarják önmagukat sem túlértékelni az ZTE NKK-nál. Viszont az elért sikereikre büszkék, amit Gáll Tamás is megerősített.

– Két éve vagyok vezetőedző a ZTE NKK-nál, talán nem árulok el titkot azzal, hogy ez a bronzérem számomra is az eddigi legfontosabb eredmény – mondta a szakvezető, aki azt is elárulta: a bronzérem a lakásában is „központi” helyen van elhelyezve. – Az már külön öröm, hogy a ZTE NKK történetének is a leghangosabb sikere, így az álmainkat éltük meg együtt a lányokkal. Ahogy mentünk előre, úgy léptünk mindig feljebb egy-egy lépcsőfokot, de nem akarok megfeledkezni a nézőkről sem. A szezon végén a férfi csapattal közös kettős mérkőzéseinken már olyan hangulat uralkodott, amely valóban segítséget jelentett számunkra és valóban jó volt így játszani.


Gáll Tamás szerint akkor lehetne stabilizálni a magasabb nézőszámot az ő mérkőzéseiken is, ha eredményes maradna a csapat. Mindez most adott volt, sőt, fogadhattak volna Euroligás ellenfeleket is a legnívósabb európai kupasorozatban...

– Ez egy elvi lehetőség volt, hiszen a Pécs anyagi nehézségei miatt nem tudott elindulni ebben a sorozatban, ám Magyarországról két csapatnak van indulási joga az Euroligában, s ugye mi jönnénk a sorban a harmadik helyezésünkkel  – adott minderre magyarázatot a szakvezető a valóban csak elvi lehetőségről. – Azzal tisztában vagyunk, milyen anyagi vonzata lenne ennek, így a negyedik helyezett Győr vállalta az indulást. Amúgy pedig az Európa Kupa-indulásról is ezért mondtunk le , hiszen az is tízmilliós pluszkiadással járt volna, támogató hiányában viszont ezt sem vállalhattuk.

Pedig „vagány” kis csapat volt az elmúlt szezonban a ZTE NKK, amely nem ijedt meg a papíron nevesebb ellenfeleitől sem. Vajon marad ez a fajta mentalitás a jellemzőjük a jövőben is?

– Ez egy olyan csapat, melyben tényleg bevállalósak a lányok, ezért is volt jó ott ülni a kispadon – helyeselt az edző a felvetésre. – Kellemetlen stílust képviseltünk, ez tény, emiatt sem mehettek ellenünk biztosra. Mindez szakmai elismerés is egyben, de azért azt se feledjük, hogy volt egy Danielle Page is a csapatban, aki szerencsés választás volt, hiszen az amerikai légiós szinte valamennyi statisztikai mutatóban a legjobbnak számított a teljes hazai mezőnyben. Egyénileg nem szoktam kiemelni játékosokat, de mellette Szalay Virágot említeném még meg, aki a kispadról jelentős pluszt tett hozzá a csapat játékához, amivel például meglepetésgyőzelmeket is elértünk. Azonban itt meg is kell, hogy álljak, hiszen valamennyi játékosomat fel kellene sorolnom, mert tényleg csak dicsérnem kellene őket teljesítményükért. De hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, a jövőben is ilyen csapat szeretnénk maradni.


Az pedig most már fontosabb kérdés is, miként áll össze a ZTE NKK kerete. Gáll Tamás elmondta, szinte kész a következő szezonra, de még nem mondtak le az igazolásokról sem. Az viszont biztos, hogy a következő szezonban nem alkalmaznak majd légióst.

– Az alacsonyabb posztokra szeretnénk még valakit igazolni, amúgy nyolc szerződtetett játékossal már rendelkezünk – beszélt a csapatépítés jelenlegi fázisáról a szakember. – Sajnos több együttesnél is anyagi gondok vannak, a Szeged például nem indul a következő bajnokságban, úgyhogy akadnak szabad játékosok, ezért sem kapkodunk. A koncepciónk szerint nem igazolunk légióst, inkább játszanak magyarok. Ezért is igazoltuk le Varga Zsófiát és Horváth Zsófiát, akik már játszottak korábban a csapatunkban és ők pontosan beleillenek abba a játékstílusba, amit terveztünk. Augusztus elején kezdjük majd a közös munkát, előtte persze a lányok két héttel már egy meghatározott edzésprogram szerint mozognak, így nem a nulláról kezdünk, s ez is előnyt jelent majd.


Gáll Tamás a holtszezonban sem pihent, hiszen a magyar női kosárlabda- válogatott másodedzőjeként tevékenykedett az Európa-bajnoki pótselejtezők során. De vajon mit profitál majd ebből a csapat? – A szakmai beszámoló augusztusra készül el, s akkor dől el, hogy marad- e Székely Norbert a kapitány. Ha igen, talán folytatódhat a közös munka, de ettől függetlenül is nagyon sokat tanultam. Mindezt a ZTE NKK-nál is kamatoztathatom, mert sok újdonsággal találkoztam, melyet eddig klubedzőként nem tapasztalhattam meg. Persze a hiányérzet megmarad: nem voltunk ott az Eb-n... – mondta Gáll Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!