Kosárlabda

2011.01.19. 21:47

Kihagyott büntetők, sok eladott labda = fehérvári vereség

Jól indult a meccs, hiszen az első félidőben abszolút fej fej mellett haladtak a csapatok. A 2. játékrészben azonban a hazaiak ritmust váltottak, a ZTE pedig többször is pontatlanul és kapkodva kosárlabdázott. A büntetőket is nagyon rossz hibaszázalékkal értékesítette a kupa védője, így nem tudott közel férkőzni az Albacomphoz. A hazaiaknál Jones és Hanga kis híján azt csinált, amit akart, így tetemes, 15 pontos előnyt szerzett a Fehérvár a keddi visszavágóra.

Urbanics Pál

Albacomp - Zalakerámia ZTE KK 97-82 (28-26, 20-22, 28-15, 21-19)

MK, 1. mérkőzés

Székesfehérvár, 2000 néző

Alba Regia Sportcentrum, Jv.: dr. Valovics I., Hegedűs R., Frányó P. (Benczur)

Albacomp: Simon B. 6,  Hanga (27/15), Crocker (15), Hollis (13/3), Jones (30). Csere: Keller (3), Madár (3/3), Bódi (-)

ZTE: L. Williams (18/3), Vojvoda (18/18), Kámán (7/3), K. Wilson (21/12), Tóth Á. (16). Csere: Gáspár (2), Tóth G. (-)

Nem lehet azt mondani, hogy az egerszegi kosárcsapatnak szerencséje lett volna a Magyar Kupa sorsolásakor, hiszen az egyik legnehezebb ellenfelet sodorta az útjukba a Fortuna. Tavaly áprilisban az elődöntőben futottak össze a felek, akkor - többek közt - Trepák Zoltán fantasztikus teljesítményével 80-72-re győzött a ZTE, és bejutott a fináléba. Mindez azonban a múlt, azóta jelentősen átrendeződtek a férfi kosárlabdában az erőviszonyok. Az Albacomp KC az előző fordulóban imponáló játékkal megverte a Szolnokot, így jelen pillanatban az ő nevükkel kezdődik a tabella.

Ebben a bajnokságban december elején már találkozott egymással a két csapat, akkor az Albacomp 82-65 arányban győzött, igencsak emlékezetes mérkőzésen. A ZTE-ben ekkor vált hosszú időre harcképtelenné Vojvoda Dávid és Tóth Gergely, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy Tóth Ádám is civilben ücsörgött a padon - talpsérülése miatt.

A ZTE sérültjei azóta szépen gyógyulnak, ma este már csak Kinter Györgyre nem számíthat Völgyi Péter, aki a ZTE eredményes játékának kulcsát az ellenfél játékának lelassításában látja. Való igaz: az Albacomp igazi "atléta" csapat: Hangának, Hollisnak, Simonnak vagy Crockernek sem kell a szomszédba menni egy kis izomért...A hazaiak kezdője tehát félelmetesen erős, és nem szabad elfeledkezni a kispadról beugró Kellerről vagy Bódiról sem, akik bármikor képesek pluszokat hozzátenni a fehérváriak játékához. Ha hozzávesszük, hogy Hendlein Roland hamarosan felépül sérüléséből, már nem is lehetünk biztosak abban, hogy a Szolnok játékoskerete a legerősebb a bajnokságban...


4. negyed:

10. perc: Simon középtávoli dobása lejön. A változatosság kedvéért ismét Williams büntetőzhet. Most is csak az egyik jó: 95-82. 14 mp-cel a vége előtt Hanga dobhat büntetőket. Mindkettő jó. 97-82. A végén Wilson, majd Kámán is ráemeli távolról, azonban mindketten hibáznak, így marad a 15 pontos különbség, ez a vége: 97-82.

9. perc: Williams két büntetőjével zárkózhat most a ZTE. Az amerikai játékos csak az egyiket dobja be: 95-80. Jones most kihagy ez közelit, ez tőle ezen a mérkőzésen szokatlan, majd Williamset Keller takarja be. Williams újra büntetőket dobhat. Az egyik jó csak: 95-81.

8. perc: Tóth Ádám begyűjti 4. faultját támadóhibája után. Keller plusz egyet is dobhat, az is jó, majd Crocker zsákolásával: 95-76. Vojvoda triplával szépít: 95-79. Adok-kapok folyik a pályán. Időkérés.

7. perc: Crocker-Jones 2-2 után utóbbi a pontszerző. 88-73. Vojvoda triplájával szépítenek a vendégek: 88-76. Jones azt csinál, amit akar, bármelyik egerszegi center van fenn a pályán, lejátsza őket. Újabb kosarával: 90-76.

6. perc: Williams nagyon csúnyán eladja a labdát, majd javítva hibáját elképesztő sapkát ad Simonnak. Tóth Ádám nagyon rossz passza után elhagyja a játékteret a labda, támadhatnaka a hazaiak. Hangától szerez labdát Wilson, majd továbbítja a közönségnek. Ez nagyon bosszantó hiba volt ismét. Visszakerül a labda az Albacomphoz. Völgyi Péter időt kér.

5. perc: Wilsonnal szemben Jones szabálytalan, a kosár jó, plusz egy büntető következik. A büntető is jó: 84-73. Wilson most jól állította meg Jonest. Simon szabálytalansága után az alapvonalról jöhet a ZTE. Wilson adja el a labdát, Hollis pedig a sarokból próbálkozik, sikertelenül, ám Hangáé a lepattanó. Tóth Gergely hibája után Jones dobhat két büntetőt. Bevágja mindkettőt: 86-73.

4. perc: Jones a pontszerző: 82-70. Wilson hármasa nem jó, de visszaszerzi saját lepattanóját. Gáspár kilép, így Simon kezében a labda. Jones nagyon könnyen veri meg Tóth Gergelyt. 84-70.

3. perc: Simon mint kés a vajban a ZTE-védők között, kosarával: 80-70. Tóth Gergely próbálja beforgatni Jonest, de óriási homályt dob. Kámán Vojvoda csere, míg a hazaiknál Hanga visszaáll a csapatba. Az ő semlegesítése abszolút nem megoldott.

2. perc: Hollis hármasa nem jó, azonban Jones betessékeli a gyűrűbe a labdát: 78-66. Tóth Ádám sokadszorra ejti el a labdát, majd Williams szerez labdát Jonestól. A ZTE három a kettő ellen támadhatott, azonban elszórakozták a lehetőséget, most Wilson dobhat büntetőket. Tóth Ádám helyett Tóth Gergely a pályán. Ő szerzi vissza Wilson lepattanóját, ugyanis második büntetőjét kihagyta, de így volt a legjobb, így lehetősége volt dobni egy triplát: 78-70.

1. perc: A ZTE kezdi az utolsó negyedet. Kámán Tamás hárompontosával 10 pontra jön fel a ZTE: 76-66. Lejár a fehérváriak támadóideje, Wilson azonban nem céloz pontosan távolról, így marad a 76-66.

3. negyed:

10. perc: Hollis kihagyott helyzete után Williams átmasírozik a pályán, Simon szabálytalankodik vele, így ismét két büntető következik. Most mindkettőt bedobja: 74-61. Crocker szép kosara után: 76-61. Kámán labdáját Tóth Ádám segíti vissza a kosárba, így 76-63-mal ér véget a 3. negyed. Ezt az etapot a Székesfehérvár koncentrált támadójátéka és higgadt védekezése döntötte el, tetemes előnnyel várhatják az utolsó felvonást.

9. perc: Ismét majdnem megvolt a labda a ZTE jó védekezésének köszönhetően, azonban Tóth hibája miatt újra a Fehérvár jöhet.

8. perc: Jonesszal szemben Tóth Ádám, szabálytalan, az amerikai két büntetőt dobhat. Jones egyik büntetője jó csak: 74-58, de újra dobatják a bünetőt, mert Tóth Ádám belép. Ez is kimarad. Jones most Williamsszel szemben szabálytalan, így most a ZTE irányítója dobhat. Williams az egyiket vágja be: 74-59.

7. perc: Wilson közeli próbálkozása sikertelen, újra a hazaiak támadhatnak, akik most nagyon elemükben vannak, Jones kosarával. 70-56. Most nem sülnek a ZTE hármasai, Vojvoda nagyon rossz próbálkozása után az Albacomp támadhat, náluk viszont Hanga nem tud hibázni, hárompontosa után: 73-56. Tóth Ádám szépít, közeli kosarával: 73-58.

6. perc: Hanga szabálytalan Tóth Ádámmal szemben, az egerszegi center büntetőzhet. Egyet értékesít: 63-56. Hanga is három hibával áll. Most nagyon szépen húzzák szét a támadásaikat a fehérváriak, Hollis duplájával 65-56. Újabb Hanga-hármas: 68-56, kezd elhúzni az Albacom, ezt észlelve Völgyi Péter időt is kér.

5. perc: Vojvoda gyönyörű passza után Kámán eredményes: 58-53. Ennél a támadásnál bohócot csináltak a fehérváriakból az egerszegiek. Hanga nagyon belekezdett a 2. félidőben: 61-53 hármasával. Most is a sarokból volt eredményes. Williams gyorsan szépít, duplájával: 61-55. Hanga ismét eredményes, most közelebbről, így csak kettőt ér: 63-55.

4. perc: Simon Williamset veri egy az egyben, és középtávolijával: 56-51. Gáspár helyett Kámán a pályán. Vojvoda hármasa most kicsit hosszú, de Crocker is elkapkodja az ellentámadásnál, azonban Tóth Ádám nagyon csúnyán eladja a labdát, hiába volt a ZTE-nél a játékszer, Tóth bosszantó hibája után Crocker dobhat büntetőket. Az állás 58-51. Mindkettő büntető jó volt.

3. perc: Crocker szépen forgatja be Gáspárt és dob kosarat: 52-49. Tóth Ádám adja el a labdát, Hanga száguld át a pályán és zsákol. 54-49. Ismét szépen forgott a labda, majd Tóth Ádám közelről eredményes: 54-51.

2. perc: Williams tör be Hollis és Crocker között, sikertelenül próbálkozik, Tóthé a lepattanó, Hollis szabálytalan vele, büntetők következnek. Hollisnak három hibája van. Tóth az egyiket bedobja: 50-49. Hanga szórakozik el egy ziccert, így a ZTE ismét támadhat. A ZTE jól megjáratja a labdát, Wilson hármasa azonban rövid.

1. perc: Megkezdődött a második félidő. Crocker hármasa nagyon rövid, így a ZTE támadhat. Wilson azonban rosszul céloz, így fordulhat az Albacomp. Hollis zsákolásával 50-48-ra vezet az Albacomp. Williams távolról kíséretezik, de  ez eredménytelen. Újra támadásban a Fehérvár. Crocker hármasa nem jó, támadásban a ZTE.

2. negyed:

10. perc: Tóth Ádám szép kosarával: 43-46. Hollisszal szemben Tóth Ádám szabálytalan, büntetők következnek. Mindkét büntető jó: 45-46. Williams csodálatos betörése után. 45-48. Hanga marad üresen, és hárompontosával: 48-48. Az ellentámadásnál, nem marad idő pontszerzésre, így minden kezdődhet elölről a 2. félidőben. A ZTE nagyon jól játszik, ha így folytatják, lehet keresnivalóljuk már ezen a mérkőzésen is.

9. perc: Hanga marad egyedül a sarokban, hárompontosa azonban rövid. A ZTE támadhat. Vojvoda hárompontosával vezet a ZTE: 43-44. 4. tripláját dobta az egerszegi fiú. Kisebb tűzijáték alakul ki a ZTE palánkja alatt, sem Crocker, sem Hanga nem tud betalálni.

8. perc: Crocker labdáját Hanga váltja kosárral, Gáspár hibája miatt még egy büntetőt is dobhat. A ráadás is jó: 43-38. Gáspárnak már 3 hibája van. Williams szép egyéni megmozdulása után dob hárompontost: 43-41.

7. perc: Williams-Tóth Ádám akció után utóbbi a pontszerző. 40-35. Jones most elhibázza, a lepattanó Williamsé, majd ő is adja el a labdát. Crocker is hasonlóan cselekszik,  a kapkodást Vojvoda hárompontosa állítja meg: 40-38. Időkérés a hazaiaknál.

6. perc: Gáspár a sarokból próbálkozik hármassal, ám a lepattanó a ZTE-é és Tóth Ádám zsákol: 38-33. Jones szépen fordul le az alapvonalnál Wilsonról, kosarával: 40-33. Jones egyelőre tarthatatlan.

5. perc: Jones estében szerez kosarat: 36-31. Vojvoda nem tudja továbbítani a labdát Tóth Ádámhoz, eladja a labdát. Vojvoda szabálytalanul állítja meg Hangát, újra oldalról jöhet a Fehérvár, majd Jones kosarával: 38-31.

4. perc: Kámán horogdobása sikertelen, Hanga az alapvonalról tör be, majd szép kosarával: 34-31. Wilson hármasa nem jó, a fordulásnál Kámán akadályozza meg a gyors letámadást, neki ez már a 3. hibája. A helyén Vojvoda játszik tovább. Oldalról jöhet a Fehérvár.

3. perc: Egész pályás letámadással jön ki az Albacomp, de ez tőlük már megszokott ebben a szezonban. A ZTE-t megzavarta a védekezés, Williams nem tud betalálni kiszorított helyzetből. Bódi az ellentámadásnál kilép, így a ZTE támadhat. Keller helyett Jones, Bódi helyett Simon a hazaiaknál.

2. perc: Madár helyére visszaáll Hollis az Albacompnál. Simon középtávolija nagyon rövid, Williamsé a lepattanó. A ZTE szépen járatja a labdát, majd Vojvoda nagyon csúnya homállyal fejezi be a ZTE akcióját. Vojvoda le is megy, a helyén Kámán játszik tovább. Hanga pedig irányítónak érkezik vissza Simon helyére. Williams állította meg szabálytalanul Hangát, így a fiatal magyar sztár dobhat büntetőket. Hanga az egyiket bedobja, így vezet az Albacomp: 32-31. Tóth Gergely helyén Tóth Ádám.

1. perc: A ZTE hozhatja fel a labdát. Williams szépen osztotta ki az üresen álló Tóthnak, ő azonban kihagyja a helyzetet, az ellentámadásnál Crocker akrobatikus mozdulattal talál be, Gáspár faultja miatt büntetőzhet is: 31-26. Wilson a dudaszó pillantában váltja hárompontosra Vojvoda passzát: 31-29.  Az ellentámadásnál hármassal próbálkozik a Fehérvár, nekik nem sikerül, a lepattanó Tóthé. Williamsszel Simon szabálytalan, büntetők következnek. Újra egyenlő az állás: 31-31.

1. negyed:

10. perc: Simon magabiztos kézzel értékesít egy középtávolit: 23-21, majd Williams szép leosztása után Wilson dob hármast: 23-24. Jones Tóth Ádámot veri egy az egyben, horogdobásával vezet az Albacomp újra: 25-24. Az ellentámadásnál Wilson újra hármassal próbálkozik, nem jó, Tóth Ádámé a lepattanó, vele szemben Jones szabálytalankodik. Büntetőkkel újra vezet a ZTE: 25-26. Tóth Ádám helyett Tóth Gergely a pályán. Két gyors elhibázott kísérlet után Madár hármasával 28-26-ra vezet a hazai csapat. Williamset kiszorítják, dobása rossz. Vége az 1. negyednek.

9. perc: Tóth Ádám veszíti el a labdát, vagy Madár szerzi meg tőle, ahogy tetszik, de a fehérvári csapat elkapkodja az akciót, majd Madár szabálytalansága után Gáspár dobhat két büntetőt. Gáspár mindkettőt beszórja, egyenlít a ZTE: 21-21.

8. perc: Jones ismét elkapkod egy támadást, Williamsé a lepattanó, a ZTE fordíthat. Ismét Wilson dobhat büntetőket, miután Hanga szabálytalanul állította meg. Időkérés. Nagyon jól kezdett a ZTE, s abszolút partiban van esélyesebb ellenfelével. Sőt, ha Wilson most bedobja büntetőit, a vezetést is átveheti. Wilson csak egyet dob be, egyenlő: 19-19. Crocker gyönyörű egyéni megoldás után félkezes zsákolással fejezi be az akciót: 21-19.

7. perc: Wilson középtávolija után Jones is hasonlóval operál, mindketten eredményesek: 19-13. Gáspár középtávolija után lejön a labda, Simon iramodik meg a ZTE palánkja felé, majd belemegy Williamsbe - támadóhiba, fordulás, újra a ZTE támadhat. Wilsonnal szemben Keller szabálytalan, büntetőzhet a szőke amerikai, mindkettő benn van: 19-15. Jones-Keller 2-2 után utóbbi nagyon csúnyán mellé dob, majd Vojvoda hármasával: 19-18-ra jön fel a ZTE. Jones ismét elkapkod egy támadást, Williamsé a lepattanó, a ZTE fordíthat.

6. perc: Ismét Hollis eredményes, mindkét csapat jól dob, de a védekezéssel gondok akadnak, főleg a vendégeknél. Vojvoda faultja után oldalról jöhet a hazai csapat. Az állás 16-11. Simon-Jones 2-2 után utóbbi dobhat büntetőket, miután Kámán szabálytalankodott ellene, Kámán helyett Gáspár játszik tovább. Jones egyik büntetője jó: 17-11.

5. perc: Vojvoda nagyon csúnya labdaeladása után Hanga egy teljesen váratlan triplával köszön be: 14-9. Vojvoda passzát Kámán váltja pontra, szép támadás volt: 14-11.

4. perc: Williamsszel szemben Hollis szabálytalankodik, a kosár jó, plusz még egy dobás. Ez is jó: 11-9. Szépen járatja a labdát az Albacomp, de Tóth Ádám mellett nem tud kosarat szerezni Jones.

3. perc: Wilson passza után Vojvoda dobhat hármast, ezúttal kicsit hosszú. Támadásban az Albacomp, Jones foragja be Kámánt. Kámán első hibája után alapvonalról jöhet az Albacomp. Simon bejátszása után Jones zsákol: 11-6.

2. perc: Wilson triplájával 4-6 a ZTE-nek. Hollis középtávolijával egyenlő: 6-6. Wilson dobása rövid, Simoné a lepattanó, aki szépen játsza át Hollisnak, hármasával 9-6 a hazaiaknak.

1. perc: Az Albacomp kezdi a mérkőzést, Crocker kosarával vezet az Albacomp: 2-0. A ZTE szépen járatja a labdát, majd Vojvoda hármasával megszerzi a vezetést: 2-3. Jones középtávolijával az Albacomp fordít: 4-3

 

Ezek is érdekelhetik