Keszthely

2016.11.22. 11:23

Erzsébetekre emlékeztek

Keszthely –Korzáti Erzsébetre – Szabó Lőrinc múzsájára – és Simon Böske hajdani szépségkirálynőre emlékezett a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.

Keszey Ágnes

Idén 15 esztendős az egyesület helyi csoportja, ezért az elmúlt hónapokban sorra végigjárták azokat az emléktáblákat, melyek jóvoltukból gazdagítják a várost. E sorozat részeként szerveztek Erzsébet - napi sétát, melyet a Városház utcában, Korzáti Erzsébet emléktáblájánál kezdtek.

Bajzikné Panni, az egyesület tagja  verssel tisztelgett, Pappné Beke Judit mondott beszédet, mellettük a NABE  keszthelyi csoportjának elnöke, Vetőné Zeke Erzsébet Fotó: Keszey Ágnes

Mint Pappné Beke Judit, a városi könyvtár igazgatója felidézte: a nő 1921-ben ismerkedett meg  Szabó Lőrinccel, s  szerelem szövődött köztük. A költő  A huszonhatodik év című  szonettciklusában állított örök emléket neki. Nem csak ezért tiszteleg előtte  a  NABE keszthelyi csoportja -melyet Vetőné Zeke Erzsébet vezet- hanem azért is, mert gyermekotthont nyitott.  Sérült gyermekeket nevelt, s a II-. világháború idején menedéket  nyújtott sok üldözöttnek. A pénteki megemlékezésen megkoszorúzták emléktábláját, majd a résztvevők a Sétálóutcán  lévő Simon Böske emlékhelyhez vonultak.

Pappné Beke Judit beszédében elhangzott: 1925-ben, 16 évesen a „Keszthelyi Korzó Szépévé” választották, megnyerte a Balaton Szépe, majd húsz évesen, 1929-ben az első Miss Magyarország szépségversenyt. Így jutott ki a Miss Európa szépségkirálynő választásra, s lett Európa szépe. Ünnepelték, lehetőségek nyíltak meg előtte, de ő nem élt ezekkel. Nem indult a „Miss Universe” címért, s visszavonult a rivaldafénytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!