Keszthely

2016.08.31. 15:25

Még él a mesterség, de ritka szakma a műköszörűsé

Keszthely -Apáról - fiúra szálló régi, de kihalófélben lévő mesterséget űz Lukács László. Ahogy fogalmaz: a szakmának jelene van, jövője kérdéses.

Keszey Ágnes

Egy belvárosi kis utcában van egy műhely, melyből gyakorta komolyzene hangjai szűrődnek ki. Itt dolgozik Lukács László. Édesapja, Lukács András műköszörűs mester nyomdokát követve tartja életben e mesterséget.

– Szeretem a komolyzenét, megnyugtatja az embert. Beethoven a kedvencem. Tegnap egy bácsi észrevette a Beatles képet és negyedórás beszélgetés volt, hogy ki, mikor, milyen zeneszámot írt. Valaki, aki a zeneiskolában dolgozott, s elkerült innen, évek múlva visszajött, hogy milyen jó volt komolyzenét hallani. Van egy zenetanár, reggelente megáll, s megkérdezi, mit fogok hallgatni. Vannak ilyen találkozások – meséli Lukács László a kis üzletben, mely teljesen úgy néz ki, mint ahogy a hajdani mesterek műhelyét képzeli az ember. Hagyományos szerszámok és eszközök szép sorjában, melyekkel dolgozva őrzi a kézműves mesterséget. A falakon a régi fotók, képek beszédesek: sokat elárulnak az itt dolgozóról.

– A múltból táplálkozik az ember. A hagyományokat, tradíciót tovább kell éltetni – vallja a férfi, aki édesapjától leste el a mesterség fortélyait.

– Ő Egerben tanulta meg a szakmát, majd jött a tanulóidő. Hátára vette az országot: dolgozott több városban, 1964-ben került ide. A fodrász szövetkezetnek külön köszörűs részlege volt és köszörűst kerestek. A hetvenes évek végén vette át a boltot, a nyolcvanas évektől kisiparosként dolgozott – idézte fel Lukács András pályáját fia, aki gyermekkorától kezdve nap – mint nap járt a műhelybe, középiskolásként már dolgozott is. A fiatalember mezőgazdasági technikumot majd szakmai képzést végzett.

– Amikor én kezdtem, volt Keszthelyen húsipar és sok olyan vállalkozás, vendéglő, melyek hordták ide az eszközöket. Ma ugyan már fogynak a kuncsaftok, de mindig van valaminek szezonja: tavasszal metszőolló, most jönnek haza Ausztriából a szakácsok, hozzák a késeket, télen a korcsolya. A háztartási ollók mindennaposak. Régebben télen voltak disznóvágások, már egyre ritkábban, de azért hoznak húsdarálókat. Nagy éttermekből is jönnek eszközökkel, késekkel – mesélte Lukács László. Azt tapasztalja, hogy sokan az olcsóbb, gyengébb minőségű eszközöket veszik meg, ám ezeket nem nagyon lehet javítani. Sokan pedig nem térnek be köszörűshöz, eldobják a régi kést, ollót, s újat vesznek. De azért van sok javítanivaló és emlékezetes eset is.

– Múlt héten fél ötkor jött egy néni, hozott három ollót. Kérdeztem, mennyire sürgős? Azt válaszolta, nem az, majd reggel visszajövök- – idézte fel a szakember, hozzátéve: bár ritkaság ez a szakma, Keszthelyen van még egy műköszörűs, akivel nem konkurenciának tekintik egymást, hanem jó kapcsolatban vannak.

De vajon hogyan látja a mesterség jövőjét Lukács László?

– Ez nagyon nehéz kérdés. Vannak még nagy öregek, de kihalófélben lévő mesterség. Szerintem ez a legszebb szakma. Itt lehet látni, hogy mit csinál az ember. Tegnap is itt voltam este fél kilencig: örömet ad a munka és amikor a kuncsaft elégedett és visszatér. Ahhoz, hogy valaki átvegye a mesterséget – mint én Apu után – adottság kell. Én nem is tudom elképzelni, hogy bármi mást csináljak. Ennek a szakmának, ha jövője nincs is, de jelene van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!