Keszthely

2015.03.04. 15:28

Megkezdődött az életveszélyessé vált vadgesztenyefák kivágása Keszthelyen

Keszthely - Zúgott a motorfűrész, majd reccsenve dőlt az útra a hatalmas gesztenyefa, melyet aztán néhány perccel el is takarítottak, és újraindulhatott a forgalom. Megkezdte az életveszélyes vadgesztenyefák kivágását a Magyar Közút Nonprofit Kft., melyek pótlásáról is gondoskodik.

Keszey Ágnes

Keszthely 1200 vadgesztenyefája közül 730 található a közútkezelő cég kezelésében lévő területen, a Festetics út és folytatása, a Fenékpuszta felé vezető út, valamint az új temetőtől Georgikon utca felé tartó szakasz mentén. A több, mint száz éves vadgesztenyefasor 15-20 méteres egyedei közül sok elöregedett, korábbi szakértői vizsgálatok és műszeres mérések alapján olyan mértékben elkorhadt, hogy életveszélyes. A fakivágás előtt, még novemberben lakossági fórumot is tartottak, hiszen sok környezetvédő, helyi lakos tiltakozott a Keszthely egyik jelképének számító fasor megritkítása ellen.

A fakivágást megelőző tavalyi fórumon elhangzott, hogy az elmúlt években a fák leromlott állapota miatt többször keletkezett anyagi kár gépjárműben, kétszer pedig épületre estek a leszakadt ágak. A résztvevők közül többen felvettették, hogy közelgő vihar előtt inkább zárják le az érintett útszakaszt, így védve a közlekedők testi épségét. Akkor több szakértő is felhívta arra a figyelmet, hogy a fák olyan mértékben elkorhadtak, hogy nem csak viharos erejű szél hatására, hanem bármilyen egyéb terhelés: akár eső, akár hó, vagy a termésmennyiség miatt ágak szakadhatnak le, vagy kidőlhetnek a fák. Az életveszélyes egyedek kivágásának engedélyezése után a hét elején megkezdődtek a munkálatok.

- Társaságunk a fakivágási munkálatokat kedden kezdte és a héten csütörtökig be is fejezi. A külterületi szakaszokon a munkálatok idején 42 darab balesetveszélyes fát vágunk ki, három darabot pedig a jövő héten. A munkálatok értelemszerűen kisebb-nagyobb korlátozásokkal járnak, a fakidöntések idején rövid időre, maximum tíz perce megállíthatjuk majd a forgalmat. Így a közlekedők a Keszthely állomáshoz vezető úton, vagyis a Fenéki úton, illetve a keszthelyi nyugati elkerülő úton számíthatnak ilyen beavatkozásokra, viszont forgalomterelésre nem lesz szükség. – közölte érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor.

A törvényi előírások értelmében a kivágott gesztenyefák pótlásáról gondoskodni kell, ez néhány hónap múlva fog megtörténni.

– A fákat a vegetációs időszak végén vágjuk ki, pótlásukat pedig előreláthatóan a következő, fatelepítésre megfelelő időszakban, vagyis 2015 őszén kezdjük el. Ekkor terveink szerint újabb vadgesztenye csemetéket ültetünk majd, melyek 2-2,5 méter magasságúak lesznek. Az elmúlt években is ilyen jellegű pótlásokat végeztünk.- jelezte a közútkezelő cég képviselője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még tavaly ősszel, a lakossági fórumot követően közölte:

– A társaság már évekkel ezelőtt egyeztetést kezdeményezett a keszthelyi önkormányzattal a kezelés kérdésével kapcsolatban, annak érdekében, hogy a fasor védett értékeinek megtartása mellett sor kerülhessen a veszélyes egyedek kivágásra, a fasor megújítására. Közben az életveszélyessé vált fákat a közútkezelő kivágta, csemetékkel pótolta, több alkalommal gallyazta a fasort, ahol ez szükséges volt, valamint évente kétszer elvégezte az aknázó moly elleni védekezést is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vizsgálatai alapján mostanra összesen 104 fa kivágása vált szükségessé, vagyis nem a teljes fasor, hanem annak csak egy része érintett a szükséges megújításban. Az önkormányzat is végzett külön vizsgálatot, amely szinte ugyanerre az eredményre jutott. A lakosság megértését kérik a szakemberek, mivel arra sajnos nincs mód, hogy a már túlkoros fák élettartamát érdemben növeljék, a beavatkozások ezért elkerülhetetlenné váltak, elsődleges szempontként az ott lakók és az arra közlekedők biztonsága érdekében valósulnak meg.- írta őszi közleményében a cég.

A társaság akkori közlése szerint a fakivágást a tervek szerint két ütemben végzi el a Magyar Közút Nonprofit Kft., a második ütemre ősszel kerül sor.

Nem csak Keszthely külterületén, hanem a város belterületi részein is vannak életveszélyessé vált gesztenyefák.

Hévíz város jegyzője- első fokon eljáró természetvédelmi hatóságként – engedélyezte összesen tizenhat – a Becsrényi utcában tíz, az Erzsébet királyné útján és a Szent Miklós utcában három-három – elöregedett, életveszélyes fa kivágását. Ezek kivágását a felmérések és a szükséges engedély birtokában a jövő héten kezdi meg a Gazdasági Ellátó Szervezet: a tervek szerint a kevésbé forgalmas időszakban, az időjárástól függően a jövő hét végén. A munkálatok ideje alatt félpályás útlezárásra kell számítani a közlekedőknek. A kivágás után a ezeken a területeken is pótolják majd a gesztenyefákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!