Keszthely

2014.12.16. 15:40

Fődíjas betlehem: Kiállították a Néprajzi Múzeumban

Keszthely - A Goldmark művelődési központ kerámia műhelyének vezetője, Simon Edit fődíjat vehetett át a Néprajzi Múzeumban a 21. Jászol és Betlehemes Kiállításon.

Zámbó Balázs

Simon Edit Beke Mártontól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjétől kapta meg a két legrangosabb elismerés egyikét. A kerámia műhely a tíz alkotó közös munkájával készült Betlehem című alkotásért kapta a fődíjat.

A keszthelyi kerámia műhely díjnyertes alkotása és a műhely vezetője, Simon Edit. Fotó: Zámbó Balázs

A betlehemi jászol című pályázatot 1994-ben hirdették meg először a római „100 jászol" nemzetközi kiállítás mintájára tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, egyéni alkotók és közösségek számára. Elsősorban természetes anyagok felhasználásával készült tárgyakat vártak. A szakmai zsűriben a néprajzkutatók, iparművészek és a Néprajzi Múzeum munkatársai mellett részt vett Brückner Ákos atya, aki a ciszterci hagyományokat és lelkiséget képviselte.

A díjazott keszthelyi betlehemen kívül kiállították Kollár Szabolcs Adventi tál című munkáját. Keszthelyt a felsorolt alkotókon kívül Markos Lászlóné és Markos Julianna képviselte csuhé dísztárgyaival. A rangos tárlat, amely 151 alkotó és alkotóközösség 207 művét vonultatja fel, január 11-éig tekinthető meg Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!