Keszthely

2014.09.12. 17:08

Újra napirenden a közlekedés Keszthelyen a Szalasztó utcában

Keszthely - A Jobbik helyi elnöke népszavazást kezdeményezett a Szalasztó utca forgalmi rendjének megváltoztatásának felülvizsgálatáról. A belvárosi közlekedésről szakértői felülvizsgálatot kért az önkormányzat.

Keszey Ágnes

A helyi közlekedés, kiemelten a Szalasztó utca kétirányúsításának felülvizsgálatáról kezdeményezett helyi népszavazást korábban Selmeczy Zsuzsanna, a Jobbik helyi elnöke: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Keszthely Város Önkormányzatának képviselő-testülete vizsgálja felül Keszthely város közlekedési koncepcióját, kiemelten a Szalasztó utca forgalmi rendjének kétirányúvá alakítására környezetvédelmi szempontok figyelembevételével?"címmel. Az ügy előzménye, hogy a párt helyi elnöke, Selmeczy Zsuzsanna korábban képviselő-testületi ülésen kérte, hogy munkaértekezleten foglalkozzanak a keszthelyi közlekedési helyzettel. A szakmai összejövetelre elmondása szerint akkor nem kapott időpontot, ezért kezdeményezte a népszavazást.

A város közlekedési rendjével  kapcsolatosan  csütörtökön munkaértekezletet tartottak, melyen a képviselő-testület és a szakemberek áttekintették azt a tanulmányt, melyet a város megrendelésére a Pannonway Építő Kft. készített a belvárosi közlekedésről.

- A tanulmány nem vizsgálja a belvárosi csomópontok, például a Deák-Széchenyi utca forgalmi lámpájának vagy a Helikon utca forgalmának irányát, a Rákóczi tér körforgalom kiépítésének lehetőségét sem. A keszthelyi közlekedés kritikus pontjaival - a Csapás úti közlekedési lámpa vagy a Pál utca-Hévízi út kérdésével sem foglalkoznak a szakértők. -mondta Selmeczy Zsuzsanna sajtótájékoztatóján.

A Jobbik keszthelyi elnöke hozzátette:

-A tanulmány érvel a Georgikon utca vissza-kétirányúsításával, ám itt a megszűnő parkolóhelyekről szól, de azt nem vizsgálta senki, hogy a többi belvárosi parkolóhely mennyire kihasznált. A Georgikon utca forgalmi rendjének visszaállítását jónak tartjuk, de nem elégségesnek, további vizsgálatokat tartunk szükségesnek, ezért fenntartjuk népszavazási kezdeményezésünket, amelyet kiegészítünk további kérdésekkel, például a parkolással kapcsolatban. - mondta el Selmeczy Zsuzsanna.

A helyi népszavazási kezdeményezés kérdését a helyi Választási Bizottság hitelesítette, ennek közzétételére 8 napja van: majd ezt követően 15 nap van a jogorvoslati lehetőségre. A határidő lejárta után 5 napon belül a helyi Választási Iroda vezetője hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ívet, ezután kezdődhet a maximum 30 napig tartót gyűjtés. A helyi népszavazás kiírásához közel 3400 aláírás szükséges.

A város által megrendelt, a közlekedési rend felülvizsgálatáról szóló összefoglaló szerint a forgalomnagyságok tekintetében kapacitásproblémák nincsenek, a csomópontok telítettsége megfelelő, a külső kapcsolatok és a városba bevezetés kedvező. A városi úthálózat szerkezetét észak-déli irányban jónak, kelet-nyugati irányban azonban kedvezőtlennek ítélték a szakértők. A tanulmány részleteiről és a munkaértekezletről Ruzsics Ferenc polgármester sajtótájékoztatón számolt be.

- A szakértők két javaslatot dolgoztak ki a közlekedés átalakítására, a kelet-nyugati irányú áthaladás javítására. A könnyebben megvalósítható, kisebb módosítással járó javaslat szerint a Georgikon utcát újra kétirányúvá kellene tenni, a Kastély utcából ismét engedélyezve a jobbra kanyarodást. Ezzel a Georgikon utcában kialakított 28 halszálkás rendszerű parkoló megszűnne, pótlásukra csak az úttal párhuzamosan lehetne biztosítani várakozóhelyeket, így tizenhárommal kevesebb állna rendelkezésre. Mivel az átalakítás ezáltal a főtér-projekt fenntartási kötelezettségeit érintené, a hiányzó parkolókat máshol pótolni kellene. A másik – jóval költségesebb és több átalakítást igénylő – javaslat az előző változtatáson túl a Szalasztó utca kétirányúvá tételét tartalmazza, mely megoldás további 30, azaz összesen 58 parkoló megszűnésével, a jelzőlámpás csomópont átalakításával és a Szalasztó utcai zöld szigetek elbontásával is járna. Ennek megvalósításához, a várakozóhelyek pótlásához átfogó tömb-rehabilitációra lenne szükség a területen. .Mivel a döntés hatása hosszú távú, felelős testületként úgy határoztunk, hogy nem hozunk döntést, azt inkább az októberben felálló új képviselő-testületre bízzuk – mondta el Ruzsics Ferenc.

Kapcsolódó cikk:

Változzon-e a közlekedési rend a Szalasztó utcában? - ez a keszthelyi népszavazási kezdeményezés kérdése

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!