2015.12.07. 14:07
A kökény tetőtől talpig gyógynövény
Az erdőszélek, pagonyok, ha nem is várják terített asztallal, de pár finom „falattal” még december elején is megvendégelik az éhes vándort. A minap egy dimbes-dombos rekettyés titkos zugolyában igazi kökénydzsungelre bukkantam. Igaz, a mokány magról alig van mit lerágni, mégis oltja a szomjat, sőt, a kis kék vadóc mindarra jó, amire a többi gyümölcs.
A babra lekvárkészítéssel már nem vesződöm, de nemrég hallottam egy kevésbé macerás, kökényzselé receptet. Jó lehet az év végi dínomdánom vadpecsenyéi mellé! Mosd meg a kökényt, de mindig csak hideg, legfeljebb alig langyos vízzel, mert a forró leoldja róla az értékes viaszréteget. Az immár tiszta bogyókat pakold egy zománcozott főzőedénybe, szeletelj rá ugyannyi súlyú hámozatlan almát, majd öntsd fel vízzel, hogy 1-2 ujjnyira lepje el, végül az egészet lassú tűzön főzd péppé. Egy fazékra erősíts rá lazán egy ritkaszövésű vászondarabot, ebbe meregesd bele a kökényes matériát és hagyd lecsepegni. A kapott lébe annyi cukrot keverj, amennyi eredetileg a bogyók súlya volt, majd a habját leszedetve lassú tűzön kocsonyásodásig főzd. Ha kész, még forrón bátran merd üvegekbe, a tetejére hints tartósítószert - ezt felhasználáskor egyszerűen kanállal lekaparod és eldobod.
Kísérletező kedvű férfiembereknek mondom: a kökény megállja a helyét egy jellegtelen gyümölcspálinka ágyasaként is. Kicsit meg is bolondíthatják: egy nagyobb dunsztos üvegbe pakoljanak fél kilónyi, krumplinyomóval kicsit megagyusztált kökényt, szórjanak rá 3 csomag vaníliás cukrot, némi darabos fahéjat, 3 evőkanál mézet, erre öntsenek 7 deci pálinkát, esetleg fehér rumot. Pár hét múlva már le is szűrhetik és kínálgathatják vele az Újévet köszöntő barátaikat.
December ajándéka: friss, hamvas, vitamindús kökény Fotó: Fincza Zsuzsa
A mostani zsákmányból azonban csak tea lesz, megaszalom és úgy rakom bele a dunsztosüvegbe, s jól lecsavarozom a tetejét, hogy meg ne molyosodjon. Persze ilyen célra a fán töppedt dércsípte gyümölcs is alkalmas, szedhetnénk akár tavaszig, ha nem enné le előlünk a szárnyas-szőrös konkurencia. Teakészítéshez a bogyókat általában leforrázom - 10-12 szemet használok el egy bögrényihez -, hagyom 10-20 percet ázni, majd leszűröm és mézzel ízesítem. A hőérzékeny hatóanyagok kímélése miatt jobb megoldás ha este hideg vízbe áztatjuk, s reggelre készen vár bennünket a vitamindús gyógytea magas a C-, a B1-, és a B2-vitamin tartalommal. A kék vadgyümölcs bővelkedik flavonoidokban, pektinben, tanninokban, értékes szerves savakban, kiemelkedő a vastartalma, de nem szűkölködik egyéb ásványi anyagokban sem.
A kökény maga tetőtől talpig gyógynövény, a népi gyógyászat és a hagyományos orvoslás egyaránt kiaknázza a gyógyító erejét. A bogyók főzetét elsősorban a bélhurut medicinájaként tartják számon, javítja az emésztést, megszünteti a hasmenést, az anyagcsere-szabályozó hatása a méregtelenítő és vértisztító képességgel társulva enyhíti a reumás tüneteket, és mulasztja a bőrkiütéseket, a makacs pattanásokkal együtt. Egyszerű teaként is kiváló roboráló, immunrendszer és idegerősítő szer - a füveskönyvek lábadozó betegek felerősítésére javallják. A legújabb tudományos kutatások kimutatták, hogy az istenített gránátalma mellett a kökény ellagsav készlete is jelentős. Az ellagsavnak pedig tudományos kísérletek által bizonyított sejtburjánzást akadályozó hatása van, ami gátolja bizonyos rákkeltő anyagok miatt kialakult daganatok növekedését.