Kert

2015.12.07. 14:07

A kökény tetőtől talpig gyógynövény

Az erdőszélek, pagonyok, ha nem is várják terített asztallal, de pár finom „falattal” még december elején is megvendégelik az éhes vándort. A minap egy dimbes-dombos rekettyés titkos zugolyában igazi kökénydzsungelre bukkantam. Igaz, a mokány magról alig van mit lerágni, mégis oltja a szomjat, sőt, a kis kék vadóc mindarra jó, amire a többi gyümölcs.

Fincza Zsuzsa

A babra lekvárkészítéssel már nem vesződöm, de nemrég hallottam egy kevésbé macerás, kökényzselé receptet. Jó lehet az év végi dínomdánom vadpecsenyéi mellé! Mosd meg a kökényt, de mindig csak hideg, legfeljebb alig langyos vízzel, mert a forró leoldja róla az értékes viaszréteget. Az immár tiszta bogyókat pakold egy zománcozott főzőedénybe, szeletelj rá ugyannyi súlyú hámozatlan almát, majd öntsd fel vízzel, hogy 1-2 ujjnyira lepje el, végül az egészet lassú tűzön főzd péppé. Egy fazékra erősíts rá lazán egy ritkaszövésű vászondarabot, ebbe meregesd bele a kökényes matériát és hagyd lecsepegni. A kapott lébe annyi cukrot keverj, amennyi eredetileg a bogyók súlya volt, majd a habját leszedetve lassú tűzön kocsonyásodásig főzd. Ha kész, még forrón bátran merd üvegekbe, a tetejére hints tartósítószert - ezt felhasználáskor egyszerűen kanállal lekaparod és eldobod.

Kísérletező kedvű férfiembereknek mondom: a kökény megállja a helyét egy jellegtelen gyümölcspálinka ágyasaként is. Kicsit meg is bolondíthatják: egy nagyobb dunsztos üvegbe pakoljanak fél kilónyi, krumplinyomóval kicsit megagyusztált kökényt, szórjanak rá 3 csomag vaníliás cukrot, némi darabos fahéjat, 3 evőkanál mézet, erre öntsenek 7 deci pálinkát, esetleg fehér rumot. Pár hét múlva már le is szűrhetik és kínálgathatják vele az Újévet köszöntő barátaikat.

December ajándéka: friss, hamvas, vitamindús kökény Fotó: Fincza Zsuzsa

A mostani zsákmányból azonban csak tea lesz, megaszalom és úgy rakom bele a dunsztosüvegbe, s jól lecsavarozom a tetejét, hogy meg ne molyosodjon. Persze ilyen célra a fán töppedt dércsípte gyümölcs is alkalmas, szedhetnénk akár tavaszig, ha nem enné le előlünk a szárnyas-szőrös konkurencia. Teakészítéshez a bogyókat általában leforrázom - 10-12 szemet használok el egy bögrényihez -, hagyom 10-20 percet ázni, majd leszűröm és mézzel ízesítem. A hőérzékeny hatóanyagok kímélése miatt jobb megoldás ha este hideg vízbe áztatjuk, s reggelre készen vár bennünket a vitamindús gyógytea magas a C-, a B1-, és a B2-vitamin tartalommal. A kék vadgyümölcs bővelkedik flavonoidokban, pektinben, tanninokban, értékes szerves savakban, kiemelkedő a vastartalma, de nem szűkölködik egyéb ásványi anyagokban sem.

A kökény maga tetőtől talpig gyógynövény, a népi gyógyászat és a hagyományos orvoslás egyaránt kiaknázza a gyógyító erejét. A bogyók főzetét elsősorban a bélhurut medicinájaként tartják számon, javítja az emésztést, megszünteti a hasmenést, az anyagcsere-szabályozó hatása a méregtelenítő és vértisztító képességgel társulva enyhíti a reumás tüneteket, és mulasztja a bőrkiütéseket, a makacs pattanásokkal együtt. Egyszerű teaként is kiváló roboráló, immunrendszer és idegerősítő szer - a füveskönyvek lábadozó betegek felerősítésére javallják. A legújabb tudományos kutatások kimutatták, hogy az istenített gránátalma mellett a kökény ellagsav készlete is jelentős. Az ellagsavnak pedig tudományos kísérletek által bizonyított sejtburjánzást akadályozó hatása van, ami gátolja bizonyos rákkeltő anyagok miatt kialakult daganatok növekedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!