Kert

2014.04.25. 17:00

''Szurit'' kapnak a fák

Nagykanizsa - Az enyhe tél miatt a városi parkokban is több a kártevő, ezért a Via Kanizsa Városüzemeltető Non-profit Zrt. fokozott védekezésbe kezdett. Ennek keretében idén is folytatják a vadgesztenyefák injektálásos védelmét.

Horváth-Balogh Attila

- A vadgesztenyefák leveleit a levélaknázó-moly hernyói károsítják, emiatt a fa legyengül, a levelek pedig megbarnulnak és idő előtt lehullanak - hallottuk Kálovics Andrea városgondnoktól. - Az elmúlt években ez a kártevő jelentős károkat, nem egyszer pusztulást is okozott a vadgesztenyefák esetében. Ellene a leghatásosabb módszernek az látszik, ha injektálásos eljárással juttatjuk be a növényvédőszert a fa törzsébe, amely a keringési rendszeren keresztül elér egészen a levélig. A hernyók kikelésük után táplálkozni kezdenek a hatóanyaggal kezelt lombozatból, amitől elpusztulnak. Az általunk 2011 óta alkalmazott eljárás előnye, hogy egyetlen kezeléssel a fa teljes magasságában, egész évre kellő védettséget biztosít.

Mint megtudtuk, városszerte 278 fát kezelnek ilyen módon, többek közt a Vár utcán, a Papp Simon sétányon, az Ady utcán és az 56-os Emlékkertben.

Igri Zoltán és Kürtös József a Vár utcai fák kezelését végzi (Fotó: Szakony Attila)

Az aknázómolyokon kívül érdemes megemlíteni még a szintén nagyobb számban megjelenő bodobácsokat, melyek a hársfák és a mályvafélék termését fogyasztják. Ezzel nagy gondot nem okoznak, maximum a lakásba bekerülve kelthetnek undort a lakókban, de szúnyoghálóval ez is megelőzhető.

A szakember hozzátette: elvégzik továbbá a hársfasorok levéltetű elleni, illetve a juharfák szintén tetű és lisztharmat elleni permetezését évi kettő, de ha kell, 3 alkalommal, egyebek közt a Teleki utcán, a Kaposvári utcán, a Városkapu körúton, a Kodály és az Attila utcákban, illetve a Deák téren.

A növényvédelmi munkálatok a teljes évre vetítve 2,7 millió forintot emésztenek fel a cég büdzséjéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!