Ha nem megfelelő a tüzelő, kéménytűz keletkezhet

2019.12.10. 09:00

Fűtés biztonságosan, kímélve a környezetet – Íme a katasztrófavédelem tanácsai

A „tiszta tüzelés” fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelmi igazgatóság.

ZH

A kémény megóvása érdekében is fontos betartani a szabályokat

Fotó: ZH

A megfelelő fűtőanyag ugyanis kevésbé szennyezi a levegőt, és elkerülhető a kéménytűz, ami akár az egész épület pusztulásához is vezethet. A fűtési szezonban minden évben sok munkát adnak a kéménytüzek a tűzoltóknak, mert fűtésre sokan használnak fát, de gyakran nincsenek tisztában a szabályokkal. Fatüzeléskor a tökéletlen égés melléktermékeként füst, korom keletkezik, ami jó esetben a kéményen át távozik.

Abban az esetben, ha nem megfelelő éghető anyagot vagy nem száraz, tüzelésre alkalmas fát használunk, akkor a korom kátrányként lerakódik a füstelvezető járatban, csökkentve a keresztmetszetét. Nagy mennyiségű lerakódás esetén ez az anyag begyulladhat és nagyon magas hőmérsékleten éghet, a tűz akár a tetőszerkezetre is átterjedhet. Ezért mindig száraz fát használjunk tüzelésre.

A kémény megóvása érdekében is fontos betartani a szabályokat
Fotó: ZH

A fa kiszárításához persze sok idő kell: tüzelésre a felhasogatott és száraz, szellős helyen legalább másfél, két évig tárolt keményfa alkalmas, mint például az akác, a bükk, a tölgy, a gyertyán. Tévhit, hogy az akácfa a vágás évében már alkalmas a tüzelésre.

Környezetbarát alternatíva a brikett. Ezt különböző faipari termékek melléktermékeiből készítik nagy nyomáson, kötőanyag nélkül. Magas a fűtőértéke és rendkívül alacsony a hamutartalma, csekély nedvességet tartalmaz, nagyon jó hatásfokkal fűt, kevésbé károsítja a kéményt és az egész fűtőberendezést. Tilos azonban a háztartásban keletkező hulladékot, szemetet, műanyag palackot elégetni a kályhában, kazánban. Ennek a füstje mérgező, és nemcsak a szabadba juthat ki a kéményen át, hanem a tökéletlen égéskor a lakótérbe is bekerülhet. A környezetszennyező, egészségkárosító hatás mellett az ilyen anyagok elégetésével a kéményeket is jelentősen rongálják, növelve a kéménytűz kockázatát.

A fűtőanyag megválasztása mellett a tárolására is figyelni kell. Már idén több alkalommal előfordult, hogy az összehordott, összerakott tűzifa meggyulladt a kandalló, kazán mellett, ezért kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Megelőzésként a tüzelőt ne a kazánházban vagy a fűtőberendezés közelében tároljuk. Tarthatjuk a helyiségben, de távol a kályhától, kandallótól, és csak annyit vigyünk be, ami elegendő pár óra fűtésre. A fűtőberendezés környezete legyen tiszta és mentes a gyúlékony, éghető anyagoktól. Éghető padozatú helyiségben a tüzelőberendezés ajtaja elé fémből készült burkolatot kell elhelyezni, hogy a kihulló vagy kipattanó parázs ne jelentsen veszélyt.

Forró hamut tilos kiüríteni az épületben vagy a közvetlen közelében, illetve ott, ahol tüzet okozhat. A kályhából a salakot, hamut mindig fémedénybe öntsük, és kihűlt állapotban is a szabadban, az épülettől távol rakjuk le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!