Hírek

2010.12.02. 20:11

Titok és nyilvánosság - Elkezdődött a IV. Délkelet-európai Médiafórum

Az információszabadság és az oknyomozó újságírás a témája annak a kétnapos nemzetközi médiakonferenciának, ami csütörtökön kezdődött a budapesti Marriott Hotelben.

Horváth A. Attila


Több mint 20 országból közel 250 delegáltat várt a szervező, a bécsi székhelyû Délkelet-európai Médiaszervezet (SEEMO) és a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI). A IV. Délkelet-európai Médiafórum nyitónapján az Országgyűlés elnöke, Kövér László köszöntötte a résztvevőket: főszerkesztőket, újságírókat, laptulajdonosokat, kiadóvezetőket, jogászokat, civil szakembereket. Ismertette a Fidesz kormányra kerülésének előzményeit, majd azt mondta:

- A média működésének törvényi szabályozásával egyebek közt azt szeretnénk elérni, hogy a politika és a média ne tekintse a másikat ellenségnek, hiszen ugyanabban az országban élünk, s egymás sikerében vagyunk érdekeltek. Biztosítani kívánjuk az újságírói szabadságot és azt, hogy az oknyomozás a társadalmi megújulást szolgálja. (Kövér László kifejtette: elemi érdeke minden félnek, hogy az információ minél szabadabb legyen.

- Olyan új közmédiumrendszert szeretnénk építeni, ami valóban független, hatékony és megfelel a kor elvárásainak - jelezte a parlament elnöke. A médiafórumon partnerszervezetként van jelen lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága, valamint a Középeurópai Kezdeményezés, az Access Info, a HVG Kiadó Zrt. és a Független Médiaközpont, a fő támogató pedig újságjaink anyacége, a németországi WAZ Mediengruppe és a Konrad Adenauer Alapítvány. A nyitókonferencián az alapítvány vezető munkatársa, Frank Spengler kifejtette: e régióban az az elsődleges cél, hogy a demokratizálódás folyamatában nagyobb szerephez jusson a média.

- A felelős újságíró feladata, hogy a tényeket érthetően közvetítse és rávilágítson a politikai-gazdasági összefüggésekre, illetve feltárja a kellemetlen fejleményeket is. Nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a kormányra, a hatalomra vonatkozó információkhoz. A média szabadsága a demokrácia kenyere - jelentette ki. Gerhard Pfanzelter, a Közép-európai Kezdeményezés főtitkára az újságírók és médiaszervezetek közötti együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, Srgjan Kerim, a WAZ politikai főtanácsadója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy szükség van a hagyományos oknyomozó újságírásra.

- A kormányoktól nagyobb átláthatóságot kell követelni, s az oknyomozó újságírásnak éppen az a legfontosabb feladata, hogy morális alapon kritizáljon, leleplezze a helytelen gyakorlatokat, a köz érdekében szólaljon fel - hangsúlyozta. A továbbiakban az információszabadság törvényi szabályozásáról és az oknyomozó újságírás eszközeiről vitáztak a résztvevők, majd átadták a Délkelet-európai Médiaszervezet, valamint a Közép-európai Kezdeményezés idei oknyomozó újságíró díját Adrian Mogos romániai újságírónak.

 

Nézze meg a képeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!