Hírek

2011.04.26. 12:53

Sávolyi csend: lesz-e még magyar MotoGP?

Már két és fél éve lerakták a sávolyi MotoGP-pálya alapkövét, ehhez képest a projekt célterülete pedig már egy éve érintetlen.

zaol.hu

- Bízunk Magyarországban mint egy MotoGP-futam megrendezése szempontjából fontos országban. Tudomásunk szerint a Balatonring jelenleg is építés alatt áll - mondta Ignacio Sagnier, a MotoGP közvetítési jogait birtokló Dorna Sport kommunikációs igazgatója a hvg.hu megkeresésére. Ugyanakkor a portál megjegyzi: a spanyol cég arról láthatóan nem tud, hogy az eltelt két és fél év alatt egy versenymotor sem robogott végig a pályán, egy éve pedig még egy gazt sem húztak ki az építési területen.  A pálya teljes megépítéséhez ugyanis 80-90 millió euróra lett volna szükség, ez azonban csak hitel felvételével volt lehetséges. A hitelbírálat pedig elhúzódott. Az első, 2009-es futam ennek köszönhetően elmaradt, de még ez sem szegte kedvét a beruházóknak, akik 2009 októberében saját szakállukra megkezdték az építkezést.

Az anyagi háttér azonban csak a kezdethez volt elég, ezért a spanyol befektetők 15,3 milliárd forintos hitelt szerettek volna felvenni a magyar államtól, kérelmüket azonban a Magyar Fejlesztési Bank (és a mögötte álló Nemzeti Fejlesztési- és Gazdasági Minisztérium) 2010 márciusában elutasította. A beruházó Grupo Milton azonnal kifogásolta a magyar kormány viselkedését, a korábbi ígéret felmondását, hiszen így a projekt veszélybe, a sávolyi pályába több milliárd forintot beleölő beruházók pedig csapdába kerültek.

Alternatívát viszont senki nem kínált, így csak tovább csúszott minden, és a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM) a 2010-es versenynaptárból is törölte az egyébként szeptember 19-ére kiírt sávolyi Magyar GP-t. Helyére a spanyolországi Alcaniz, és az ottani Motorland Aragón ugrott be, akárcsak 2011-ben.
Mindemellett a pálya vagy egy itthoni futam beharangozásról már szó sincs, s a Balatonring honlapján pedig csak ennyi olvasható: under construction – számol be a hvg.hu.

A teljes cikket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!