Hírek

2009.09.03. 02:25

Megemlékezés (szeptember 24-ig)

Zalaegerszeg (ahzs) - A második világháború kirobbanásakor Magyarország legalább 150 ezer lengyel menekültet fogadott be. Erre emlékeznek a következő hónapban szerte az országban, így Zalában is.

Mórocz Zsolt

A budapesti lengyel nagykövet, Joanna Stempinska kezdeményezésére mozdult meg az ország, hogy együtt emlékezzen a magyar-lengyel kapcsolatokat meghatározó gesztusra, a háborús menekültek befogadására.

Miután a lengyelek befogadásának - Zamárdi és Balatonboglár mellett - egyik bázisa Zala megye, azon belül is Zalaszentgrót és Zalabér környéke volt, nálunk is sokan megmozdultak. Az augusztus 30-án Budapesten induló programok sorában szeptember 5-én este hatkor Keszthelyen a Balaton Színházban nyílik meg a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete kiállítása, majd szeptember 8-án 17 órakor a Fejér György Városi Könyvtárban kerül sor Cséby Géza költő, műfordító - saját családjának történetét feldolgozó - könyvének bemutatójára. Ezen a napon este hét órakor vetítik a Balaton Színházban Andrzej Wajda Katyn című filmjét, mely az 1940-es, 20 ezer hadifogoly orosz parancsra történt lemészárlásának állít emléket.

Szeptember 18-án pénteken a lengyel síroknál koszorúznak, majd este hétkor emléktáblát avatnak a lengyeleket befogadó ház (Batthyány u. 3.) falán. Utána lengyel-magyar estre várják az érdeklődőket. Szeptember 24-én, csütörtökön ötkor Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban lengyel származású egerszegiekkel találkozhatunk, s Kovács István történésszel, a téma legismertebb kutatójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!