Hírek

2010.12.23. 17:10

Megelőzhető lehetett volna a két tragédia?

Két tragédia ismét Nagykanizsa gyalogátkelőinek, frekventált helyeinek megvilágítására terelte a figyelmet. Vannak ugyanis, akik úgy vélik: ha a balesetek helyszíne jobban meg lett volna világítva, talán ma is élnének az áldozatok.

Szalabán Attila

Egyetlen nap leforgása alatt két halálos balesettel gyarapodott a nagykanizsai közlekedési statisztika: november végén a szabadhegyi csomópont közelében, valamint a Teleki úton is elgázoltak egy-egy embert. A tragédiák kapcsán dr. Károlyi Attila, közlekedési büntetőügyekben járatos ügyvéd, önkormányzati képviselőként a város vezetésének mielőbbi lépését sürgette.

- Már három évvel ezelőtt indítványoztam, hogy vizsgálja felül a városvezetés a közvilágítási szolgáltatóval kötött szerződést. Szeretném, ha szakemberek ellenőriznék, hogy a gyalogátkelőknél, illetve a közlekedési szempontból frekventáltnak számító területeken a világítótestek fényereje és elhelyezése megfelel-e a közlekedésrendészeti előírásoknak  . ecsetelte dr. Károlyi Attila. - Megítélésem szerint ebből a szempontból a város több pontján problémák vannak.


Érdeklődésünkre a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Csizmazia Péter sajtóügyeletes azt mondta, szerinte a gyalogosok védelmére rengeteg eszköz van, melyek használatát folyamatosan szorgalmazza a városi kapitányság az önkormányzatnál.

- Pozitív példaként említhető a Csokonai utca szintből kiemelt gyalogátkelőhelye, melyhez hasonlókat a kedvező tapasztalatok miatt a város több pontján is javasolunk kivitelezni - magyarázta Csizmazia Péter. - Hasznos még az úgynevezett akusztikus figyelmeztetés is. Fontosnak tartjuk a meglévő zebrák felülvizsgálatát abból a szempontból, hogy beláthatósági, vagy egyéb okokból nem keltenek-e hamis biztonságérzetet. Az ilyen átkelőket más forgalomtechnikai berendezéssel, például közlekedési lámpával is el kell látni,  illetve szükség esetén áthelyezni, vagy megszüntetni.

Gáspár Andrástól, a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk: a közeljövőben elkészíttetik a gyalogátkelők felülvizsgálatát, és a szakértőktől javaslatokat is kérnek az esetleges problémák megoldására, hogy komplett anyaggal tájékoztathassák a közgyűlést, mely dönthet a fejlesztésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!