Hírek

2017.07.03. 18:00

II. Göcseji Dombérozó - Két hét Göcsej rejtekén

BECSVÖLGYE Már csak két hét van hátra, s benépesül a szegek szinte összes települése. Színház, koncert, előadás, népi játékok olimpiája, aratónap, csillagvizsgálat, fotókiállítás, erdei túra, biciklis kirándulás, film, néptánc, és még ezernyi esemény várja az érdeklődőket kilenc napon át tizenegy faluban, 22 szervező partner munkája nyomán. Ez a II. Göcseji Dombérozó.

Arany Horváth Zsuzsa

- Amikor a szőlőhegyek felől a falusiak jól hallották a mulatozást, azt mondták, már megint dombéroznak valahol, hiszen a dombok ilyesfajta hangon visszhangozták a nótákat. A domb szó pedig eleve rímel a névre - kezdjük a hatalmas rendezvénysorozat elnevezésének a magyarázatával. Magai Ágota szervező és Börcsök Enikő Jászai- és Prima-díjas érdemes művész színművész van a segítségünkre ebben. Ők egyben törzstagjai a hat alapítót számláló Göcsej Civil Társaságnak, amely szeretné, ha a szegek világában megmaradna az egymásra figyelés, a közös élmények gyűjtése, s kedvére terjedne a kultúra minden értéke. (A Vígszínház művésze és Tóth József festő Kislengyelben él nyaranta, a tagok közül a szintén fővárosi Nagy András Milejszegen szervez programokat.)

- Két éve született meg a gondolat, 2016-ban indult a "Szegek között Göcsej örök" mottójú programfolyam. - folytatja Magai Ágota. - Idén Barlahida, Becsvölgye, Dobronhegy, Gombosszeg, Gellénháza, Hottó, Kustánszeg, Milejszeg, Nagylengyel, Nova és Petrikesztúr ad helyszínt a szándékaink szerint változatos rendezvényfolyamnak, amely amellett, hogy megmutatja, milyen rejtőzködő helyi értékekre érdemes figyelni e tájon, a hozzánk érkező művészek munkájába is bepillantást enged.

Magai Ágota és Börcsök Enikő,a programok szervezésében oroszlánrészt vállalt Fotó: Katona Tibor

Az utóbbiak közé tartozik Börcsök Enikő hat éve roppant népszerű kislengyeli gyermek színjátszó tábora.

- A gyerekek hiába növik ki a tábort, velünk maradnak, sőt, szeretnék, ha minél hosszabb lenne, én meg töröm a fejem, mi legyen az új darab, amiben sokan játszhatnak - meséli a színművésznő, aki idén a Mágnás Miskát választotta, a bemutatóra július 21-én a kislengyeli malom kulcsosháznál kerül sor, amely kicsit meg is újult az alkalomra.

A június 15-23. között zajló II. Göcseji Dombérozó új eleme a Göcseji Falumúzeummal kötött szövetség: Kaján Imre igazgató vállalt védnökséget és előadást is.

- A falumúzeum alapanyaga Göcsej, ennélfogva kötelességünk is részt venni a szegek életében, nem beszélve arról, hogy tiszteletreméltónak tartjuk, ahogy az apró települések a megmaradás érdekében dolgoznak - indokolta jelenlétüket Kaján Imre, aki július 22-én, szombaton a dobronhegyi Sümegi pincében este hatkor rendezendő Göcseji dialógus keretében számol be a falumúzeum közeli fejlesztési terveiről.

Az igazgató véleményével egyetértve csatlakozott a Zalai Hírlap szerkesztősége is a Göcseji Dombérozóhoz.

- Magam is falun gyerekeskedtem, az érzelmeim kötnek a községi léthez, szimpatikusnak találom azt, ahogy temérdek energiával életet lehetnek a zalai falvak mindennapjaiba a szervezők - dicsérte a kezdeményezést a Göcseji Múzeum igazgatója, hozzátéve, a közreműködésükkel július 18-án, kedden Becsvölgyén 10 órától a faluházban rendezik meg a Népi Játékok Olimpiáját.

- A második Dombérozó sokkal több településen váltott ki fokozott érdeklődést, mint amire számítottunk, amikor felkerestük a környező polgármestereket - jelezte Börcsök Enikő a kezdeményezés életképességét. - Így most több száz emberre számítunk csak az itt élők közül - folytatta a művésznő.

- A programban találunk már korábban is népszerű elemeket, ilyen a novai aratónap - avatott a részletekbe Magai Ágota. - Nován tartjuk a megnyitót július 15-én, szombaton kilenc órakor. Ugyanakkor nyílik meg a helytörténeti kiállítás a művelődési otthonban, majd a gyümölcsészeté és a tündérkertté lesz a főszerep.

A Zalaerdő Zrt. részvételével és figyelme mellett a göcseji erdőkben túrák, kirándulások, előadások szerepelnek a Göcseji Dombérozó rendezvényei között. Utóbbi július 19-én szerdán 15 órakor Nagylengyelben lesz, akkor az itteni élővilágról kapnak képet a látogatók. A hottói bábszínház előadásokat, bábkészítést kínál, a becsvölgyei Bringa Kör kerékpártúrát, a balázsfai Sümegi pince autós tájékozódó túrát és a göcseji borok történetét teszi a közösbe, az egerszegi Vega Csillagsz Egyesülettel az éji eget kémlelhetjük. Milejszegen a Zsuppán-kertben hátrányos helyzetű, az ország másik szegletében élő gyerekek tábora nyílik meg (ők július 22-én, szombaton fél hétkor speciális előadással várják a közönséget). Gellénházán július 21-én, pénteken az olajos falvak találkozóját rendezik meg, Kustánszegen július 22-én szombaton 48 órás horgászverseny lesz, Nagylengyelben azon a napon a néptánc veszi át a hatalmat, Milejszegen pedig az olajsajtolás mutatja meg magát. Vasárnap (július 23.) reggel göcseji körtúrára indulnak a gyaloglók és a motorosok, s a zárónapon készül el a Göcseji Körkép is, amelyet együtt festenek a résztvevők. Mindvégig lehetőség lesz a templomokba szervezett koncertek látogatására.

- Azt szeretnénk, hogy résztvevői, ne csak nézői legyenek az emberek a Göcseji Dombérozónak. Ekkor ér célba az üzenetünk, hiszen hosszú távú fejlesztési terv része a program - összegez Magai Ágota.

- A pestieket nem könnyű kimozdítani, én mindig hívom őket. Most a színművészeti egyetemen tanuló osztályom jön hozzánk - meséli Börcsök Enikő.

A műsorfüzet elkészült, mi pedig folyamatosan tájékoztatunk az aktuális rendezvényekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!