Hírek

2017.01.09. 18:25

Teskándon telt ház van

Körkép - Tiszta helyzetet teremthet a bölcsődei ellátás terén a kormány új rendelete. Több jogszabályi változás lép életbe, ám ezeket nem feltétlenül fogadják mindenhol örömmel.

Gyuricza Ferenc

Az egyik legfontosabb változás, hogy azon településen, ahol legalább öt gyermek szülei igénylik, az önkormányzat köteles lesz számukra bölcsődei ellátást biztosítani. Erre a jogszabály több lehetőséget is biztosít, ugyanakkor az óvodákban megszűnnek az eddigi vegyes csoportok.

Nován mostanáig jól működött a vegyes csoport rendszere. A kistérségi óvoda helyi telephelyén még 2011-ben hoztak létre vegyes csoportot, mely kétéves koruktól fogadta a gyerekeket.

Délutáni alváshoz készülődés a teskándi bölcsiben. Az előtérben Cseke Benjamin, hátul Pálfi Nóra és Végh Erika gondozónő
Fotó: Pezzetta Umberto

- A szülők és az önkormányzat számára is ideális volt ez a megoldás - magyarázta Lendvai Jenőné polgármester. - A szülők el tudták helyezni a gyermekeiket, nekünk pedig férőhelykihasználás és finanszírozás miatt is kedvezőbb volt a helyzet.

Az új jogszabály ezeket a vegyes óvodai-bölcsődei csoportokat 2017. szeptember 1-től nem engedélyezi. Mini-bölcsőde továbbra is lehet az óvodában, de csak különálló csoportként. Lendvai Jenőné azt mondja, ennek is lenne előnye, viszont sok új feltételnek kell megfelelni. A gyerekek maximum heten lehetnek egy csoportban, az udvar egy részét le kell keríteni, de fel kell venniük dolgozót is - miközben a bölcsődés korú gyerekek után járó normatív finanszírozás vélhetően kedvezőtlenebb lesz.

- A csoportok létszámában is sokkal nagyobb aránytalanságot okozna a döntés - folytatta. - Most a bölcsődei-óvodai vegyes csoport maximális létszáma 19 fő, ez csökkenne le hét, egyes esetekben nyolc főre, az óvodai csoport pedig akár 30 gyereket is fogadhat.
Nován ennek ellenére vélhetően indítanak mini-bölcsődét, mert az ellenkező döntés a polgármester szerint visszalépést jelentene az ellátásban, amit nem akarnak.

Havazni indul a novai vegyes csoport Marton Melinda (balról) és Magai-Király Eszter intézményvezető felügyelete mellett
Fotó: Gyuricza Ferenc

A közel háromezer lakosú Zalalövőn jelenleg nincs bölcsőde, igaz, eddig nem is volt kötelező, mivel csak a 10 ezer fő feletti településekre vonatkozott a fenntartási előírás. A városnak ugyanakkor éveken át volt családi napközije, ahol a 2 és fél éves kor alatti gyermekeiket is elhelyezhették a szüleik, ám ez 2016 folyamán megszűnt.

- Az önkormányzat éppen ezért döntött úgy, hogy pályázatot nyújt be bölcsőde kialakítására - mondta Pintér Antal polgármester. - Közben a jogszabályi háttér is változott, és valószínűnek tartom, hogy Zalalövőn lesz öt olyan család, amely igényli a bölcsődét, így 2018. január 1-től már kötelező feladatunk lenne az ellátás biztosítása.

A bölcsődét Zalalövőn sem önálló intézményként képzelik el, szintén az óvoda révén biztosítanák az ellátást. A helyét is az épület egyik foglalkoztatója adná, ennek átalakítása a többi szükséges teendővel együtt több tízmilliós beruházást jelentene.

Egyébként 2006-ban Zalában Teskándon létesült az első falusi bölcsőde. Az intézményvezető (óvoda, bölcsőde, uszoda) Lőczi Tamásné elmondta: szülői igény hozta létre a bölcsit, ahol ma 12 kicsit gondoz 3 kisgyermeknevelő. Folyamatos a telt ház, új jelentkezőket most nem tudnak fogadni, csak ha átlépnek a gyerekek az óvodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!