Hírek

2016.01.06. 18:58

A lakóknak is lapátolni kell, a közlekedésben nem okozott komolyabb problémát az időjárás

Megyei körkép - Az ingatlantulajdonosoknak is van feladatuk a síkosságmentesítésben. A szabályokról és a tapasztalatokról több településen érdeklődtünk.

Gyuricza Ferenc

Minden önkormányzat szabályozza az utak, járdák takarítását. A megyeszékhelyen a vonatkozó rendelet kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan előtti közterület úttestig terjedő teljes területének tisztán tartásáról, valamint a tömbtelken és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület, az ingatlan előtti, valamint körülötte lévő 4 méter széles területsáv tisztán tartásáról. Az ingatlan tulajdonosa (használója, üzemeltetője, illetve az építtető) köteles a meghatározott területekről a havat letakarítani, illetőleg a területet síkosságmentessé tenni, szükség esetén naponta többször is. Közös tulajdonban álló - ideértve a társasházi és szövetkezeti lakásokat is - épületek esetében a tisztán tartás a tulajdonosok egyetemleges kötelezettsége.

Zalaegerszegen a Városgazdálkodási Kft. munkatársai a járdákat takarítják, síkosságmentesítik a Kálvária előtt, a Rózsák terén

A munkák megszervezéséért a társasházi és szövetkezeti lakásoknál a közös képviselő felelős. Itt érdemes eloszlatni azt a félreértést, hogy a takarítás elmaradása miatti anyagi felelősség a közös képviselőé. A felelősséget baleset esetén a tulajdonosok viselik, ha nincs szerződésük arról, hogy kinek, mikor és hogyan kell tisztítani a ház környezetét. Tehát ez nem a közös képviselő dolga. Ha mégis rábízza a feladatot a lakóközösség, akkor külön szerződésben kell ezt rögzíteni. Ilyenkor általában alvállalkozónak adják ki a munkát. Lényeges azonban, hogy az alvállalkozói szerződés a törvényi előírásoknak megfeleljen, különben a felelősséget átháríthatják a lakókra. Háztartási felelősségbiztosítással is csak akkor vehetjük elejét a kártérítésnek, ha nem áll fenn a gondatlanság, azaz a tőlünk elvárható módon megpróbáltunk eleget tenni a csúszásmentesítésnek, ám ennek ellenére történt meg a baleset például két takarítás között, mert olyan váratlan vagy intenzív volt a havazás. Ne feledjük, a síkosság ellen a környezetkímélő anyagokon (kőzúzalék, fűrészpor, homok) kívül csak klorid tartalmú (pl. konyhasó) fagyáspontcsökkentő szer használata alkalmazható, oly módon, hogy ennek egyszeri kijuttatott mennyisége 20 g/m2-nél lehetőleg ne legyen több. Ezen anyagokat közterületen, valamint zöldterületen tárolni csak zárt edényben, a környezetszennyezést kizáró módon lehet. Síkosságmentesítéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a közutak, kerékpárutak, gyalogutak, gyalogjárdák és várakozóhelyek mentén lévő növényzet védelmére. Klorid tartalmú vegyszereket zöldterületeken, illetőleg a növényzet közvetlen közelében használni tilos, tehát lényegében csak ott vethetők be, ahol autók járnak, a járdán nem.

Nagykanizsán is külön rendelet szabályozza a lakóházak előtti járdaszakaszok tisztítását. A közterület-felügyelet rendszeresen ellenőrzi, hogy a tulajdonosok eleget tesznek-e a szabályozásnak.

- Alapvetően nincs probléma, az emberek többsége naponta akár többször is elszórja a háza előtt a havat - tapasztalja Bakonyi Tamás, a felügyelet vezetője. - Probléma ott van, ahol nem lakják az ingatlant vagy ahol egyedül élő idős emberek élnek. Az esetek többségében elég a szóbeli figyelmeztetés, ám akit rendszeresen rendre kell utasítani, azt kénytelenek vagyunk feljelenteni.

A bírság elérheti a 150 ezer forintot, ám ilyenre még nem volt példa.

- Ma már harmadszor szórom el a havat a ház elől, sőt kora délután a szomszéd ház előtti járdát is letakarítottam, a tulajdonos ugyanis külföldön dolgozik - mondta Bonczók Károly, a Hunyadi tér 16. lakója. - Számomra nem megterhelő a hólapátolás, sőt, ha jobban belegondolok, testmozgásnak sem utolsó, arról nem is beszélve, hogy friss levegőn vagyok.

A közlekedésben a szerda délutáni órákig nem okozott komolyabb problémát az elmúlt napok havazással, valamint ónos esővel terhelt időjárása, kisebb balesetek és árokba csúszások történtek csupán. Az egyik legnagyobb átmenő forgalmat lebonyolító zalai úton, a 86-os zalai szakaszán sem tapasztaltunk a korábbi évekre jellemző torlódásokat vagy fennakadásokat. Szőce és Zalalövő között az úttestről lecsúszott egy lengyel rendszámú kamion, azt kellett menteni, míg a nagyfernekági szerpentinnél az út csúszásmentesítése idejére korlátozták szerdán reggel átmenetileg, néhány percre a forgalmat.

A lengyel rendszámú kamion a 86-os útról a Szőce és Zalalövő közötti szakaszon csúszott le. Komolyabb balesetek nem történtek
Fotó: Gyuricza Ferenc, Pezzetta Umberto

Információink szerint Zalakomárnál, az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán is megcsúszott egy kamion, a gyümölcsöket szállító román rendszámú járműszerelvény az út melletti töltésre hajtott le. A forgalmat nem akadályozza, így a mentésére csak megfelelő időjárási körülmények között kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!