Hírek

2017.01.18. 09:22

A kertek alatt a madárinfluenza

Gyékényes - Megjelent a madárinfluenza a szomszédos Somogyban, a zalai megyehatártól néhány kilométerre lévő gyékényesi bányatónál , illetve Berzencén is.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Toldi Miklóstól, a Dráva Szövetség elnökétől megtudtuk, elpusztult bütykös hattyúkat talált a gyékényesi bányatavon, melyek közül néhányat a part közelébe sodort a víz. A többi az időközben beköszöntött fagy következtében jégbe fagyva fekszik a tó belső régiójában, s kikezdték őket a ragadozók, feltehetően rókák.

Az összesen 6 elpusztult madár azonban már jelentősnek számít ilyen rövid idő alatt, ezért az egyiket beszállították Dr. Horváth Gábor hatósági állatorvoshoz, aki intézkedett az elpusztult állat vizsgálatáról. Ennek során kiderült, hogy a hattyú a madárinfluenza miatt pusztult el, ahogy vélhetően társai is, ami azt jelenti, hogy a rettegett madárbetegség (amely a háziszárnyasokra is komoly veszély) megjelent a térségben.

Toldi Miklós azt is elmondta: az influenzát vírus okozza, melynek ellenálló képessége elég kicsi. Így gyorsan elpusztul több fertőtlenítőszer hatására, vagy körülbelül 60 fokos hőmérsékleten, esetleg a testváladék, bélsár beszáradásával. Mivel a vadon élő madarak (főleg vízimadarak) egymással is érintkeznek, így a terjedés bizonyos formáit nem akadályozza a hideg. Egy biztos, emberre nem veszélyes, mi nem kapjuk el.

Az előtérben a madárinfluenzában elpusztult egyik bütykös hattyú, a gyékényesi tóba fagyva Fotó: Dráva Szövetség

Megkerestük  az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) is. Innét azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Gyékényes térségéből származó bütykös hattyúk esetében január hatodikán erősítették meg először a laboratóriumi vizsgálatok a madárinfluenza-fertőzést.

A betegséget egy későbbi időpontban beküldött vadmadárnál is igazolta a laboratóriumi vizsgálat. Madárinfluenza megállapítása miatt a környező területeken a megyei hatóság emberei a baromfitartó telepeket felkeresték, az állattartó telepeken szerencsére, a betegség tünetei nem jelentkeztek, nem állapítottak meg fertőzést.

A telepeket az állatorvosok rendszeresen monitorozzák, egyéb korlátozó intézkedést nem rendeltek el. A fent említett vadmadár eseten kívül azonban  Somogy megye kis része egy horvátországi madárinfluenza kitörés miatt korlátozás alá került.

De mit tehetünk, ha meg akarjuk óvni szárnyasainkat a kórtól, ami miatt ezidáig  2,5 millió, a madárinfluenza-vírus H5N8 törzsével fertőzött baromfit kellett leölni az országban?

A NÉBIH javaslatai szerint alapkövetelmény, hogy legyen valamennyi állattartó telepen rend és tisztaság! A szétszóródott takarmány, trágya, vagy összegyűlt víz ugyanis vonzó a vadon élő madarak, illetve a kártevők számára is. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a baromfi ne érintkezhessen a házi vízi szárnyasokkal, vadon élő madarakkal, de egyéb háziállatokkal sem. Gondoskodjunk rendszeres kártevő- és rágcsálóirtásról.

Toldi Miklós Fotó: Szakony Attila

Ne engedjünk idegen személyeket, járműveket, vagy bármely idegen eszközt, felszerelést a baromfiállományunk közé. Amennyiben ez elkerülhetetlen (gondozás, takarmányszállítás, új eszköz beszerzése), győződjünk meg arról, hogy a járművek, eszközök tiszták. Az állományba történő belépés előtt mossunk kezet, lehetőség szerint használjunk külön erre a célra tartott (vagy egyszer használatos) köpenyt, csizmát vagy lábzsákot. Amennyiben másokat be kell engednünk az állományunkba, ugyanezt tőlük is követeljük meg. Lehetőleg ne adjunk és ne kérjünk kölcsön állattartás során használt eszközöket.

Az ilyen eszközök számos fertőző betegséget terjeszthetnek, ezért amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, csak alapos tisztítás és fertőtlenítés után vigyük azt be a telepünkre. Takarmányt csak megbízható, az állategészségügyi szolgálat által ellenőrzött forrásból vásároljunk. A takarmány- és alomkészletünket tartsuk rendben, lehetőség szerint zártan, de legalább gondosan lefedve. Gondoskodjunk állataink folyamatos friss, tiszta ivóvízellátásáról. Ne használjunk itatásra felszíni vizeket (tavak, patakok stb.). Kényszerhelyzetben az ilyen vizet engedélyezett módon fertőtlenítsük.

Tartsuk szemmel az állományunkat. Amennyiben betegség tüneteit észleljük, azonnal értesítsük kezelő állatorvosunkat vagy a legközelebbi állatorvost. A megszokottnál nagyobb arányú elhullás, csökkenő tojástermelés, illetve takarmányfogyasztás, a légzőszervi tünetek több betegség korai tünetei lehetnek.

Amennyiben fertőző betegség gyanúja merül fel, késlekedés nélkül értesítsük állatorvosunkat. A madárinfluenza az Élelmiszerlánc-felügyeletről szóló 2008. XLVI. törvény szerint bejelentési kötelezettség alá tartozik. Jó tudni, hogy járványkitörés esetén az elrendelt intézkedésekhez kapcsolódó állami kártalanítás csak az állategészségügyi előírások maradéktalan betartása (így például az észlelést követő azonnali bejelentés) esetén adható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!