Hírek

2017.08.13. 16:00

Zalaiak idén is a Mesterségek ünnepén

ZALAEGERSZEG A Zala Megyei Népművészeti Egyesület hatvan fővel idén is résztvevője lesz augusztus 17-20. között a budavári Mesterségek Ünnepének, közölte az egyesület nevében Skrabut Éva elnök.

Arany Horváth Zsuzsa

A 31. Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a Reformáció és a hímzés. A zalai egyesület elnöksége, a reformációs továbbképzéseken és kiállításon résztvevő mesterek, valamint a hímzéssel foglalkozó mesterek, január óta készülnek a kiemelt témához kapcsolódó programmal.

A Mesterségek Ünnepe alkalmi bejárata a budavári palotában

A fafaragó műhely protestáns fejfafaragást, protestáns jelképeket visz, a Zalai Népi Design Stúdió Műhelye a reformáció jelképeit mutatja hímzésen, mézeskalácson, csipkén, nemezen. A fazekasok úrasztali edényeket korongoznak, s a reformáció jelképei kerülnek a tálakra A Baba- és Játék Műhely sárközi református falvak viseleteivel indul útnak, de lesz társasjáték is náluk Református templom- és haranglábút a göcseji szegekben címmel. A Hímző Műhelyben a zalai hímző asszonyok bemutatják a református templomokban megjelenő úri hímzést és a tájegységünkre jellemző zalai hímzéseket is. A kosárfonók és a kádár műhely tagjai mesterségbemutatókat tartanak.

Mindemellett fejfa kiállítást mutatnak be a zalaiak a Budapesti Történeti Múzeum kertjében, s most is viszik a vezér-jurtát, amit a várban a Szent György utcai Kolduskapu bejárattól jobbra találhatnak meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!