Hírek

2017.08.16. 15:04

Természet és tanulás: a legjobb európai ökoparkok egyike a cserszegtomaji

Az Ökológiai Kertek Európai Díjára esélyes a cserszegtomaji fenntarthatósági park. A díjat egy ausztriai szervezet alapította. A legjobb tíz jelölt közé került, hazánkból egyedüliként a zalai falu.

Keszey Ágnes

Illatos gyógynövények, fűszerkert, fából faragott szobrok, emberléptékű amfiteátrum, komposztáló hely, napelemes világítás – mindezek is helyet kaptak a parkban, melyet néhány éve alakított ki a település, egy helyi kertépítő cég közreműködésével  a Cserszegtomaj zölden gondolkodik program keretében.

– Az volt a cél, hogy a környezet sokszínűségét bemutató közösségi teret hozzunk létre, amiben a növények biodiverzitása, egymás mellett élése például szolgálhat a családi házas településen. A jövőbe gondolásnak része az is, hogy olyan környezetet tartsunk fel magunk körül, ami gazdaságosan, egyre kisebb energiabefektetéssel is fenntartható – idézte fel a kert létrehozásának ötletét Bartha Gábor polgármester. A park az óvodai és iskolai környezeti nevelésben is fontos szerepet játszik, gyakorta érkeznek ide a csoportok. A gyerekek a növényekről és hasznosságukról is szerezhetnek ismereteket a zöldtetős bemutatóháznál lévő információs tábláról. A felnőtt lakók is szívesen látogatnak ide.

Az amfiteátrum előtt fűszerkert is várja a lakókat - mutatja Barha Gábor - Fotó: Keszey Ágnes

Azt, hogy minden korosztályt vár a park, tanulási lehetőséggel is, a díjat alapító Natur im Garten szervezet  is megemlíti abban az ismertetőben, melyben azt a tíz közparkot mutatják be, melyek a legjobbak közé kerülve esélyesek lehetnek az Ökológiai Kertek Európai Díjára. Hogy melyik település kapja meg az elismerést, az a szeptember elején, a Berlinben megrendezendő díjátadón derül ki, melyet szakmai szimpózium is kísér. A cserszegtomaji kert szakmai szervezetek javaslata alapján került be a versenybe, angliai, olasz, osztrák, németországi parkok közé, Magyarországról egyedüliként szerepel az esélyesek között.

– Egész Európából ilyen gondolatok mentén létrehozott kertek kerülnek be, köztük nagy létesítmények is, mint például egy vasútállomási zöldterület- mondta el a  a polgármester.

Nem csak a parkban, hanem a település egészén is egyre jobban érvényesítik a környezettudatos szemlélet a Cserszegtomaj zölden gondolkodik program keretében: napelemes világítás működik több helyen, ősztől elektromos autóval szállítja az önkormányzat az ebédet a rászoruló lakóknak.

Ezek is érdekelhetik