Hírek

2017.07.02. 14:51

RenBike Tour - Betegen is egészségesen

Bár a cím első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, de a hét végi program, a RenBike Tour. a vesebetegek és transzplantáltak Balaton körüli biciklitúrájának résztvevői példaként mutatják: betegen is lehet egészséges életmódot követni és teljes értékű életet élni.

Keszey Ágnes

A vesebetegek és segítőik pénteken indultak a négy napos tókerülő túrára, vasárnap kora délután Keszthelyre érkeztek, ahol a keszthelyi dialízis központ orvos-igazgatója, dr. Kováts László, valamint dr. Ifi Ferenc,  önkormányzati képviselő, az Emberi Erőforrások Bizottság tagja  köszöntötte őket.

A túrát ötödször szervezték meg, hogy a vesebetegeknek is legyen lehetőségük, hogy kontrollált körülmények között tölthessék szabadságukat, sportolhassanak.

– Megszervezzük előre a dialízisüket. Két műveseállomás, a keszthelyi és a siófoki vállalta a dializált betegek kezelését. Nagyon fontos a folyadékháztartás szabályozása is, hiszen a veseműködés csökkenése miatt csökkent a folyadékelválasztás, ionháztartás-zavar lehet – rendkívül fontos erre odafigyelni. Ha látjuk, hogy valaki nem tudja teljesíteni a távot, autóval visszük tovább – mondta érdeklődésünkre a biciklitúra vezetője, dr. Schneider Károly nefrológus főorvos.

A Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, dr. Reusz György is köszöntötte a kerékpártúra résztvevőit Fotó: Keszey Ágnes

A résztvevők naponta 40-60 kilométernyi távot tekernek, a déli partról indulva az északi irányába. A keszthelyi állomáson, a Fő téren a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, dr. Reusz György köszöntötte a kerékpárosokat, s úgy fogalmazott: példaértékű, amit tesznek.

– Azzal, hogy nem keserednek el és nem vesztik el a reményt. Hiszen aki dializált, az transzplantált is lehet. A szervátültetésre az lehet jól felkészült, akinek a testi kondíciója megfelelő, tehát jó kondícióban kell lenni. Magas vérnyomás, cukorbetegség is vezethet veseelégtelenséghez, ezeket is karban kell tartani – mondta az elnök.

A vesebetegekkel együtt egészségügyi dolgozók is tekernek, így biztosított a folyamatos kontroll. A túra legidősebb résztvevője egyébként elmúlt 70 éves és dialíziskezelésben részesül.

A Fő téri köszöntő után – mint már hagyomány – a keszthelyi Diaverum Dialízis Központ piknikén pihenhettek meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!