Hírek

2017.07.02. 14:40

Pályázatot készítettek elő, előadásokat hallgattak meg a szakemberek

KERKASZENTKIRÁLY A közös gondolkodás elősegítésére a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kezdeményezésére, a házigazda Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület meghívására a közelmúltban a Mura térségében, Kerkaszentkirályon tartották havi találkozójukat a megye vidékfejlesztő szakemberei.

A vidékfejlesztési műhely kiemelt témái ezúttal az innováció, a vállalkozásfejlesztés és a megye térségeinek megújulását segítő, a LEADER közösségek együttműködését támogató pályázati lehetőségek voltak.

Zala megye teljes területét összesen hét LEADER szervezet fedi le. A szervezetek képviselői a találkozón megállapodtak abban, hogy a megyei összefogás égisze alatt közös pályázatot készítenek a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívásra a helyi termékek és szolgáltatások, a turizmus és gazdasági önellátás helyi szintű támogatása érdekében.

A kerkaszentkirályi találkozó résztvevői a megye térségeinek megújulását segítő lehetőségekről is egyeztettek Fotó: Huszti Levente

A pályázat-előkészítő műhelyfoglalkozást követően két előadást hallgattak meg a résztvevők az innováció és vállalkozásfejlesztés témakörében. A pályázati lehetőségek bemutatását és a megvalósítás tapasztalatait Csaba Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pályázati tanácsadója mutatta be. Az innovációs szakember kiemelte azokat a buktatókat, amikkel leggyakrabban szembesülnek a projektgazdák. Ezek közül a legfontosabb a piacképesség megalapozása: hiába gondolják sokan, hogy egy szabadalmaztatott, innovatív termék vagy szolgáltatás forradalmian újszerű, ha arra végül nincs piacképes kereslet. Valamennyi újítás és pályázati előírás, amit az Európai Bizottság és a kormány szakpolitikai döntéshozói igyekeznek beépíteni a jelenlegi szabályozásba, arra irányul, hogy az innovációkat a piaci igények, végső soron a fogyasztói-felhasználói, keresleti oldal kívánalmai szerint alakítsák, fejlesszék ki. Ezáltal válik ugyanis pénzügyileg megalapozottá az innovációra fordított fejlesztések támogatása hosszú távon. A szakember részletesen bemutatta az EIP AGRI - vagyis az agrár-innovációs együttműködéseket és beruházásokat támogató pályázati lehetőséget is.

A második előadásból kiderült, hogy a Nyugat-Dunántúlon milyen szervezeti háttér segíti a vállalkozásokat innovatív ötleteik kivitelezésében. Kalcsú Zoltán innovációs menedzser, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség zalaegerszegi munkatársa ismertette az ügynökség szolgáltatásait, valamint a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségeket.

A műhelynap résztvevőit a Hármashatár kilátónál családi gazdaságot működtető helyi vállalkozó látta vendégül (Pál Zoltán családi szőlőbirtok és borászat), s a vendégek a megye vidéki térségeit támogató újításokról az ízletes ebéd mellett még hosszan beszélgettek az előadókkal.

 

Huszti Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!