Hírek

2017.07.31. 17:55

Múlt szombaton tartották meg a vaspöri falunapot

VASPÖR A sátor alatt ugyan alaposan összegyűltek a hőfokok, de a hangulatra mégsem lehetett panasz a szombati vaspöri falunapon.

Arany Horváth Zsuzsa

A 386 lakosú észak-zalai kis település a 2000-es évek eleje óta általában július végén rendezi meg a falunapot, mondta Németh Noémi polgármester, s ennek számontartott legendás oka van.

- Volt egy fogadott falunapunk, ezt lélekben tartjuk is mindannyian - ad indokot a polgármester asszony. - Valamikor sok évvel ezelőtt július 19-én hatalmas jégeső és vihar söpört végig a falun, sok mindent elpusztított, akkor az itt élők megfogadták, ezen a napon nem dolgoznak többé. Így maradt meg július vége a közös programok számára.

A modern időkben a kultúrház a bázisa a falunapoknak, Vaspör művelődési házát éppen most fogják felújítani, egyelőre a födém cseréje van napirenden, amelyre 4 millió forintot nyertek. Ha elkészül, az lesz a falu közösségi háza.

A szombati vaspöri falunap - ahogy a korábbiakban is - legeredetibb fellépői az önkormányzati tagokat, de még a polgármestert is tagjai közt tudó alkalmi botos együttes volt: Vaspöri Nándorné, Pogácsás Józsefné, Horváth Tiborné, Török Lajosné, Németh Noémi és Andor Borbála. A talpalávaló zenéről Dervalivcs Tamás gondoskodott
Fotó: Katona Tibor

- A kulturális közfoglalkoztatott munkatársunkban nagyon jó partnerre leltünk a terveinkhez, szeretnénk őt hosszú távon megtartani - utalt az összefogás jeleire a falu első embere, hozzátéve, a községi hagyományokra építik a programjaikat, amelyhez nagy segítséget nyújt az évek során összekovácsolódott erős mag, amelyre minden munkában lehet számítani. A falunapra is egy hetet készültek, méghozzá környékbeli támogatással, hiszen a szomszédos Zalaháshágy is segíti őket, ezúttal például eszközökkel állt rendelkezésre.

Vaspör helytörténeti összefoglalóval is rendelkezik hamarosan, a község egyik egyetemistája készíti.

Ismeretes, az 5 fős önkormányzati testület tervei között szerepel egy idősotthon létrehozása, amelyhez a már nem működő iskola konyhája áll egyelőre rendelkezésre. A nappali ellátást ezen a bázison szeretnék mihamarabb megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!