Hírek

2017.06.19. 20:55

Gólyagyűrűzés: az árva fiókákat nem adták örökbe

Kilenc fészekben huszonegy idén kikelt gólyafiókát gyűrűztek meg tegnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) erői a megye északi részén.

Varga Andor

Ez a mennyiség nem olyan rossz, hiszen fészkenként közelíti a 2,5 fiókás átlagot, melytől kezdve a szakirodalom szerint jónak mondható a szaporulat. Ijesztő viszont, hogy egyre sokasodnak az üres gólyaotthonok - Türjén, Pakodon, Zalaistvándon is van fészek, melyben tavaly még élt gólyacsalád, idén azonban lakatlanok maradtak.

A fióka még nem tudja: nem kell félnie a gyűrűzőtől
Fotó: PU

- Kellemetlen meglepetés ért minket az egyik andráshidai fészeknél is, ahol idén tavasszal három fiókát nevelt egy madárpár, ám mára a szülők és a fiatal madarak is eltűntek - mondta tegnap, a tapasztalatokat összegezve Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára. - Nyomokat nem találtunk, nehéz megmondani, mi történhetett, de korábban több felnőtt madarat is láttunk a környéken, nem kizárt, hogy valamilyen fészekfoglalási csetepaté tört ki köztük.

Nagy felfordulást okozott az interneten egy idei, nem zalai, de magyarországi történet, amikor egy bekamerázott fészekben hat fióka kelt ki, ám közülük a szülők hármat megettek. A háttérben persze nem kannibalizmus vagy öncélú kegyetlenség áll: az öreg madarak úgy ítélték meg, hogy ennyi utódot nem fognak tudni felnevelni, és az erősebbek érdekében végeztek a gyengékkel. Észak-Zalában viszont, egész pontosan Bagodban, van egy ötfiókás fészek is, melyben az összes fiatal szépen cseperedik.

- Korán kezdte a költést ez a madárpár és szerencséjük volt az időjárással - mondta Darázsi Zsolt. - De az ilyen népes fészek sajnos ritkább, mint a fehér holló...


A madarászok tegnap próbáltak örökbe fogadó családokat keresni annak a négy árva gólyafiókának is, melyek a fenékpusztai gyűrűző bázison nevelkedtek eddig - de úgy tűnik, maradnak is ott. A természetvédők úgy vélik, a nyárra jósolt hőség és szárazság közepette jobb helyük lesz ott, mint a természetben.

A gólyagyűrűzés ma Dél-Zalában folytatódik, a 8 órai, miklósfai kezdés után Kiskanizsa (9.30 óra), Eszteregnye (10.30), Becsehely (11.10), Letenye (13.40) és Murarátka (14.40) kerül sorra. Várják az érdeklődőket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!