Hírek

2017.05.14. 08:20

Felidézték a római múltat - Flavius napokat tartottak Hévízen

Hévíz - A római zsoldos körülnézett a frissen nyírt füvű parkban, s látva, hogy a jósnő is elfoglalta a helyét, beszélgetett a vendégekkel, és megmutatta kardját, vértét a gyerekeknek.

Hajdu Péter

Ez a békés pannóniai jelenet a fürdőváros egregyi részének rendezvényterén ragadta meg a képzeletét azoknak, akik szívesen hisznek a mesékben, és jól is teszik. Amúgy a hévízi Flavius napok helyszínén jártunk szombaton, a múzeum előtti rendezvényparkban, aminek végén a római kori villa ásatása jelzi az egykori Pannónia dicsőségét. A művelődési központ munkatársai a gyógytó keletkezését is átszövő legendára építve szervezték meg idén másodszor az ókor végi kor díszleteit felhasználva fesztiváljukat. A téren és a múzeumban érdekes program fogadta a látogatókat.

– A legenda szerint Flavius Theodosiust, a Római Birodalom későbbi császárát gyermekkorában keresztény dajkájának az imája nyomán fakadó gyógyító, melegvízű forrás vizével fürdetve gyógyították meg – foglalta össze érdeklődésünkre a legendát Hermann Katalin, a régészeti múzeum vezetője.

Ezt a helyi legendát egy táblán bővebben leírva meg is örökítették a parkban. A két éve átadott Hévíz Évezredei Múzeum a fürdőhely római kori történetét mutatja be az ásatások során kiásott leletekkel és a római kori villa alapjainak bemutatásával. Mindennek apropóján indították a tavalytól megálmodott Flavius napokat. Pénteken este Vastag Csaba lépett fel az Abrakazabra zenekarral, szombaton pedig már kora délutántól indultak a programok. A múzeumban stratégiai játékbemutató, kint népi játszótér,kézműves foglalkozás, a már említett jósda, és többek között a zsoldos is fogadta a kíváncsiskodókat. A katona egyébként Bencze János, az egyik hotel recepciósa volt.

– Saját készítésű az egyenruhám, a felszerelésem, ez a hobbim. Beállok fotózkodni a vendégek, a gyerekek közé, 12 kiló a rajtam levő felszerelés, elég lesz estig viselni. De szívesen csinálom – mondta a helyi idegenforgalom élénkítésében közreműködö fiatalember.

Mert mi másról, mint arról van szó, ezt szolgálják a fesztiválok, így az Egregybe hívó Flavius napok is. A rendezvény szombat esti sztárvendége Szandi volt az Abrakazabra zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!