Hírek

2017.04.27. 14:16

Beszélgetésre is késztető emlékpark

Sármellék - A Gulag emlékév tiszteletére emelt emléktáblát és az 1956-os Büszkeségpont avató ünnepségét tartották csütörtökön, s átadták az ezeknek helyet adó Emlékparkot is.

Keszey Ágnes

A temető mellett alakították azt az  Emlékparkot, melyben a történelem jelentős eseményeire tudnak visszatekinteni, s melynek létrehozása már régi terve volt  a településnek, most pályázatok segítségével sikerült ezeket megvalósítani.

Fotó: Keszey Ágnes

– Bízom benne, hogy kicsit megállnak, akár megpihenni is,  felidézni az eseményeket és beszélni róla. Fontos, hogy történelmünket, múltunkat megismerjük, hiszen nemzeti öntudatunk egyik alappillére - mondta köszöntőjében Horváth Tibor  polgármester.

Fotó: Keszey Ágnes

Az 1945-ben Sármellékről elhurcolt lakosok emlékére állított Gulag-emléktábla avatásán Havasi Bálint, a keszthelyi Balatoni Múzeum igazgatója idézte fel az áldozatok sorsát, a kényszermunkákat.

Fotó: Keszey Ágnes

- Történelmi kutatások alapján Magyarország 1862 helységből közel 102 ezer férfit és 30 ezer nőt vittek el malenkij robotra, „kis munkára". Még döbbenetesebb szám, hogy közülük csupán 61 ezren tértek haza - idézte fel Havasi Bálint.

Fotó: Keszey Ágnes

Az 1956-os büszkeségpont átadásán pedig Pál Adrienn történész idézte fel a több mint hetven évvel ezelőtti eseményeket. Nagyrészt saját kutatásai alapján szólt a korabeli sármelléki eseményekről, személyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!