Hírek

2017.03.08. 14:37

Halmokban áll a szemét a kanizsai lőtéren

Hatalmas kupacokban áll a szemét az egykori katonai lőtér területén. A hulladék hátrahagyóit ugyan megpróbálják fülön csípni, ám a fokozott ellenőrzés egyelőre nem vezetett eredményre.

Szabó Zsófia

Már az elhagyatott objektum peremkerülete, illetve az oda vezető szakasz is szeméttel van „kikövezve”. Egymástól alig pár méterre szétszórt műanyag palack, háztartási limlom, építési törmelék tömkelege hever. A hulladék mennyisége beljebb, a régi objektum irányába haladva, sem csökken. Annak ellenére sem, hogy a területet már többször is megtisztították, hol közmunkások, hol önkéntesek.

A korábbi szemétgyűjtésnek azonban nincs látszata, időről-időre újabb szemétkupacok keletkeznek. A legtöbb hulladék a korábban honvédelmi célokra használt, ma elhagyatott ingatlan környékén található.

– Régóta tudunk a problémáról – bocsájtotta előre Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője. – Munkatársaink a helyszínbejárások, ellenőrzések alkalmával már korábban észlelték az illegális hulladéklerakókat. Viszont ez idáig nem sikerült tetten érni azokat, akik oda vitték a szemetet – fűzte hozzá.

Bakonyi Tamás megjegyezte: tavaly több mint félszáz hasonló területet számoltak fel, ennek ellenére rövid idő múlva hasonló látvány fogadja a hatóság embereit.

– A volt lőtér környéke mindig népszerű volt e tekintetben – állította. – Egyrészt kevésbé van szem előtt, másrészt pedig autóval könnyen megközelíthető. Így szinte észrevétlenül vihetik oda a feleslegessé vált dolgokat.

A több száz hektáros területnek – a bevezető úttól egészen a romos épületekig – több tulajdonosa van: somogyi erdőgazdálkodó szervezettől, magánszemélyeken át a város önkormányzatáig.

– A mi feladatunk az, amennyiben a szemetet hátrahagyókat nem érjük tetten, hogy tájékoztatjuk a tulajdonosokat a problémáról – folytatta a felügyelet vezetője. – Rájuk hárul az eltakarítás kötelezettsége, aminek – noha nem ők halmozták fel a hulladékot – maradéktalanul eleget tettek korábban is. Ha pedig mégis sikerül az elkövetőket „akció” közben meglepni, akkor helyszíni bírság szabható ki, ugyanakkor az erre vonatkozó törvény értelmében még eljárás is indítható ellenük.

A közterület-felügyelet vezetője jelezte: a tulajdonosoknak már korábban javasolták, zárják le a forgalom elől az amúgy is kihasználatlan, gyér forgalmú részeket. Ezen kívül térfigyelő kamerák elhelyezése is alternatíva lenne a probléma megoldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!